znalezc dystybuante, znalezc mediane

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Gocha86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk

znalezc dystybuante, znalezc mediane

Post autor: Gocha86 »

Jesli ktos wie jak rozwiazac te zadania to prosze o pomoc.


1. Zmienna losowa X ma rozklad o gestosci:

f(X)=\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{1}{x^2}\ 1\leqslant\ |x| qslant2\\0 \ poza\ tym\end{array}}\)

znalezc dystrybuante F.


2. Zmienna losowa X ma rozklad o gestosci:

f(x)=\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 0, \ x0)

Znalezc mediane.}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 19:38 przez Gocha86, łącznie zmieniany 3 razy.
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

znalezc dystybuante, znalezc mediane

Post autor: jovante »

1.

\(\displaystyle{ F(x)=\left\{\begin{array}{ll} 0&xqslant xqslant xqslant 2 \end{array}}\)

2.

\(\displaystyle{ \int_{0}^{me} \frac{1}{a} e^{-\frac{x}{a}}dx=\frac{1}{2} me=a\ln{2}}\)
ODPOWIEDZ