Bardzo proszę o pomoc w statystyce matematycznej :
13.2. Pewien właściciel ma 5 stoisk z kosmetykami podobnej wielkości na bazarach. Z długotrwałych obserwacji wynika, że prawdopodobieństwo tego, że stoisko będzie miało utarg dzienny ponad 2500 zł wynosi 0,8. Obliczyć prawdopodobieństwo, że w losowo wybranym dniu: a) tylko jedno stoisko utarguje więcej 2500 zł
b) 3 stoiska utargują po więcej niż 2500 zł
c) nie więcej niż 2 stoiska utargują po więcej 2500 zł
d) wszystkie 5 stoisk utarguję po więcej niż 2500 zł
Podać wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe liczby stoisk z utargiem ponad 2500.
13.3. W pewnym hipermarkecie zatrudnionych jest 90 pracowników. Są zdyscyplinowani ale zdarza im się spóźnić do pracy – nie częściej niż raz w miesiącu, co daje prawdopodobieństwo że pracownik się spóźni p=0,03. (średnia =n·p)
a) Podać wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe liczby pracowników, którzy w losowo wybranym miesiącu spóźnili się do pracy.
b) jakie jest prawdopodobieństwo, że w losowo wybranym miesiącu do pracy spóźniło się:
b1. 2 pracowników b2. więcej niż 3 pracowników b3. nie więcej niż 4 pracowników
13.4. Liczba książek wypożyczonych przez Studentów ostatniego roku UJ jest zmienną losową podlegającą rozkładowi normalnemu . Przeciętnie w ciągu roku Student wypożycza 25 książek, a odchylenie standardowe wynosi 11 książek: N(25; 11). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany Student ostatniego roku :wypożyczy:
a) nie więcej niż 30 książek b) więcej niż 40 książek
c) więcej niż 14, ale nie więcej niż 36 książek d) więcej niż 25 ale nie więcej niż 50 książek.
Prawdopodobieństwo w statystyce matematycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 lis 2017, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieliczka
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Prawdopodobieństwo w statystyce matematycznej
Ad. 13.4
- \(\displaystyle{ F(30)}\)
- \(\displaystyle{ 1-F(40)}\)
- \(\displaystyle{ F(36)-F(14)}\)
- analogicznie jak w c.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo w statystyce matematycznej
Zadanie 1
\(\displaystyle{ X \sim Bernoulli \left (5, \frac{8}{10}\right).}\)
1a.
\(\displaystyle{ Pr(\{X=1\})=...}\)
1b.
\(\displaystyle{ Pr(\{X =3\})=...}\)
1c.
\(\displaystyle{ Pr(\{X=0\}) +Pr(\{X=1\})+ Pr(\{X=2\})=...}\)
1d.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{5}Pr(\{X=n \}) = 1 - Pr(\{X =0\})=...}\)
1e.
\(\displaystyle{ E(X) = p = ...}\)
1f.
\(\displaystyle{ V(X) = p\cdot (1- p)=...}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ X \sim Poisson(\lambda = 90\cdot 0,03 = 2,7).}\)
2a.
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda=...}\)
\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{V(X)}= \sqrt{\lambda}= ...}\)
2b.
\(\displaystyle{ Pr(\{X =2 \}) =...}\)
2c.
\(\displaystyle{ P(\{X> 3\}) = 1 - [Pr(\{X=0\}) + Pr(\{ X=1\}) + Pr(\{X =2\})+ \Pr(\{X=3\}].}\)
2d.
\(\displaystyle{ P(\{X \leq 4\}) = Pr(\{X=0\}) + Pr(\{ X=1\}) + Pr(\{X =2\})+ \Pr(\{X=3\}+ P(\{X=4\}).}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ X \sim N( 25, 11).}\)
3a.
\(\displaystyle{ Pr(\{ X \leq 40\}) = F(40) =}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi \left(\frac{40 -25}{11}\right) = \phi[1,3(63)] =...}\)
\(\displaystyle{ \phi(...)}\) - dystrybuanta rozkładu \(\displaystyle{ N(0, 1).}\)
3b.
\(\displaystyle{ Pr(\{ X> 40\}) = 1 - Pr(\{X \leq 40\}) = 1 - \phi(1,3(63)).}\)
3c.
\(\displaystyle{ Pr(\{ 14 < X \leq 36\}) = F(36) - F(14) =}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi(1) - \phi(-2)= \phi(1)-1 +\phi(2) = \phi(1)+\phi(2) - 1=...}\)
3d.
\(\displaystyle{ Pr(\{25 < X \leq 50\}) = F(50) - F(25)=}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi[2,(27)] - \phi(0)=...}\)
\(\displaystyle{ X \sim Bernoulli \left (5, \frac{8}{10}\right).}\)
1a.
\(\displaystyle{ Pr(\{X=1\})=...}\)
1b.
\(\displaystyle{ Pr(\{X =3\})=...}\)
1c.
\(\displaystyle{ Pr(\{X=0\}) +Pr(\{X=1\})+ Pr(\{X=2\})=...}\)
1d.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{5}Pr(\{X=n \}) = 1 - Pr(\{X =0\})=...}\)
1e.
\(\displaystyle{ E(X) = p = ...}\)
1f.
\(\displaystyle{ V(X) = p\cdot (1- p)=...}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ X \sim Poisson(\lambda = 90\cdot 0,03 = 2,7).}\)
2a.
\(\displaystyle{ E(X) = \lambda=...}\)
\(\displaystyle{ D(X) = \sqrt{V(X)}= \sqrt{\lambda}= ...}\)
2b.
\(\displaystyle{ Pr(\{X =2 \}) =...}\)
2c.
\(\displaystyle{ P(\{X> 3\}) = 1 - [Pr(\{X=0\}) + Pr(\{ X=1\}) + Pr(\{X =2\})+ \Pr(\{X=3\}].}\)
2d.
\(\displaystyle{ P(\{X \leq 4\}) = Pr(\{X=0\}) + Pr(\{ X=1\}) + Pr(\{X =2\})+ \Pr(\{X=3\}+ P(\{X=4\}).}\)
Zadanie 3
\(\displaystyle{ X \sim N( 25, 11).}\)
3a.
\(\displaystyle{ Pr(\{ X \leq 40\}) = F(40) =}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi \left(\frac{40 -25}{11}\right) = \phi[1,3(63)] =...}\)
\(\displaystyle{ \phi(...)}\) - dystrybuanta rozkładu \(\displaystyle{ N(0, 1).}\)
3b.
\(\displaystyle{ Pr(\{ X> 40\}) = 1 - Pr(\{X \leq 40\}) = 1 - \phi(1,3(63)).}\)
3c.
\(\displaystyle{ Pr(\{ 14 < X \leq 36\}) = F(36) - F(14) =}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi(1) - \phi(-2)= \phi(1)-1 +\phi(2) = \phi(1)+\phi(2) - 1=...}\)
3d.
\(\displaystyle{ Pr(\{25 < X \leq 50\}) = F(50) - F(25)=}\) standaryzacja \(\displaystyle{ = \phi[2,(27)] - \phi(0)=...}\)