Cześć wszystkim!
Piszę pracę inżynierską i po wykonaniu badań muszę zanalizować statystycznie wyniki. W tym celu promotor kazał mi wykonać test studenta oraz jakiś inny test, którego nazwy nie pamiętał. Powiedział mi tylko, że do wykonania tego testu potrzebuję:
m1
s1
n1
odpowiednio: średnia, odchylenie standardowe i liczba prób
oraz (tylko) m2 - druga średnia, którą będę porównywać do tej pierwszej.
Napisał mi również wzór, który wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{|m_1-m_2|}{\sqrt{n_1}\cdot s_1}}\)
lub podobnie bo nie był pewien.
Czy ktoś z was wie jak się nazywa ten test? Bo nie mogę go znaleźć w internecie a muszę znaleźć dokładny wzór i dowiedzieć się jak interpretować wynik
Test statystyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 7911
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Test statystyczny
Najprawdopodobnie chodzi o test dla dwóch średnich.
Statystyka testowa (gdy próby są małe \(\displaystyle{ n_{1}< 30 , n_{2}< 30)}\)
\(\displaystyle{ T = \frac{\overline{X_{1}}- \overline{X_{2}}}{\sqrt{\frac{n_{1}S_{1}+n_{2}S_{2}}{n_{1}+n_{2} - 2}\left(\frac{1}{n_{1}}+\frac{1}{n_{2}}\right)}}.}\)
ma rozkład Studenta z \(\displaystyle{ \nu= n_{1} +n_{2} -2}\) stopniami swobody.
Statystyka testowa (gdy próby są małe \(\displaystyle{ n_{1}< 30 , n_{2}< 30)}\)
\(\displaystyle{ T = \frac{\overline{X_{1}}- \overline{X_{2}}}{\sqrt{\frac{n_{1}S_{1}+n_{2}S_{2}}{n_{1}+n_{2} - 2}\left(\frac{1}{n_{1}}+\frac{1}{n_{2}}\right)}}.}\)
ma rozkład Studenta z \(\displaystyle{ \nu= n_{1} +n_{2} -2}\) stopniami swobody.
Test statystyczny
No właśnie problem w tym, że to jest chyba ten test t-Studenta, nie? A mój promotor mi mówił o dwóch testach i to ma być ten drugi...
Re: Test statystyczny
No więc oznaczałam zawartość metali w żywności. Zastosowałam dwie metody przygotowania próbek - jedna (zalecana w pozycjach literaturowych cytowanych w pracy) służąca jako metoda odniesienia, a druga, niezalecana ale znacznie prostsza w wykonaniu. Analiza statystyczna ma na celu zbadać czy wyniki uzyskaną tą drugą (prostszą) metodą są równie dobre jak te z metody odniesienia i, tym samym, czy ta druga metoda może zostać zastosowana do analizy metali (daną techniką). Liczebność prób w obu przypadkach była taka sama (n=3), tzn. przygotowałam 3 próbki do pierwszej metody i 3 próbki do drugiej.
EDIT: Dodam jeszcze, że wykonałam już test t-Studenta ale wyniki wyszły mi co najmniej niejednoznaczne, dlatego chciałabym jeszcze znaleźć ten drugi test, może on mi powie coś więcej.
EDIT: Dodam jeszcze, że wykonałam już test t-Studenta ale wyniki wyszły mi co najmniej niejednoznaczne, dlatego chciałabym jeszcze znaleźć ten drugi test, może on mi powie coś więcej.
-
- Użytkownik
- Posty: 7911
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Test statystyczny
Jeśli mamy zbadać zawartość średnią metali metody drugiej względem pierwszej to test \(\displaystyle{ T}\)
dla \(\displaystyle{ n_{1}, n_{2}= 3}\) jest odpowiedni.
dla \(\displaystyle{ n_{1}, n_{2}= 3}\) jest odpowiedni.