Mediana wynosi 10, dominanta 12, a współczynnik zmienności 0,2. Należy ocenić asymetrię.
Z jakich wzorów trzeba tutaj wyjść, bo mam z tym problem?
Ocenić asymetrię
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ocenić asymetrię
Współczynnik asymetrii
\(\displaystyle{ A_{s} = \frac{\overline{X}- Do}{S}.}\)
lub
\(\displaystyle{ A_{s} = \frac{\overline{X} - Me}{S}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{S}{\overline{X}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{X} = \frac{S}{V}.}\)
Brakuje odchylenia standardowego \(\displaystyle{ S.}\)
\(\displaystyle{ A_{s} = \frac{\overline{X}- Do}{S}.}\)
lub
\(\displaystyle{ A_{s} = \frac{\overline{X} - Me}{S}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{S}{\overline{X}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{X} = \frac{S}{V}.}\)
Brakuje odchylenia standardowego \(\displaystyle{ S.}\)
Ocenić asymetrię
Skoro jest mediana to ja bym bardziej skorzystała z miar pozycyjnych, bo w tych wzorach, co podałeś brakuje nie tylko odchylenia, ale także średniej