Informacja Fishera

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
adam4990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 6 kwie 2017, o 08:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Informacja Fishera

Post autor: adam4990 »

Oblicz \(\displaystyle{ I( \alpha )}\) i \(\displaystyle{ I^{-1}( \alpha )}\), dla rozkładu wielomianowego z parametrami \(\displaystyle{ (n, p_{1},...,p_{k})}\) i parametryzacji tż \(\displaystyle{ \alpha=(ln( \frac{ p_{1} }{ p_{k} }),...,ln( \frac{ p_{k-1} }{ p_{k} }))^{T}}\).

Nie rozumiem stwierdzenia o parametryzacji. Macierz ma k-1 wierszy, a w zadaniu mamy k parametrów.

Jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ