Realizacja procesu poissona

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wik a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 10 razy

Realizacja procesu poissona

Post autor: wik a »

Niech \(\displaystyle{ X_{i}, i=1,2 ..}\) zmienne losowe niezależne, niezależne od procesu Poisson z intensywnością 2, \(\displaystyle{ N(t)}\). Wygeneruj kilka realizacji procesu \(\displaystyle{ S(t) = \prod_{i=1}^{N(t)} X_{i}}\) Przybliż wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ S(t)}\) dla \(\displaystyle{ t=10}\). Porównaj z prawdziwą.

Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ