Interpretacja danych z Chi^2

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
piotrek1349
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

Interpretacja danych z Chi^2

Post autor: piotrek1349 »

Witam,

Mam pewne pytanie dotyczące interpretacji danych.
Mam 2 kolumny danych. W pierwszej kolumnie mam wykształcenie w drugiej natomiast preferowany sposób porodu.
Wykształcenie oznaczyłem następująco. Podstawowe:0, Zawodowe:1, Średnie:2, Wyższe:3
W przypadku preferowanego porodu: Cięcie cesarskie:0 ,Naturalnie:1
Zebranych mam 100 ankiet w tym temacie.

Współczynnik Chi^2 Pearsona wyniósł \(\displaystyle{ 3,92900, df=3, p=0,269234}\).
I stąd moje pytanie. Czy w tym przypadku możemy mówić że istnieje zależność pomiędzy wykształceniem a sposobem wyboru porodu?
Mam straszny problem z interpretacją wyników.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2017, o 00:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Interpretacja danych z Chi^2

Post autor: janusz47 »

Jaki jest poziom istotności testu \(\displaystyle{ \alpha?}\) - możemy go odczytać lub obliczyć w przybliżeniu na podstawie tablicy rozkładu \(\displaystyle{ \chi2,}\) gdy znamy wartość współczynnika Pearsona 3,92 i ilość stopni swobody \(\displaystyle{ n= df =3.}\)

Jeżeli \(\displaystyle{ p = 0,2692,34 > \alpha}\) to nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(\displaystyle{ H_{0,}\) czyli istnieje zależność między wykształceniem, a sposobem wyboru porodu.

W przeciwnym przypadku takiej zależności nie ma.
piotrek1349
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2008, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 3 razy

Re: Interpretacja danych z Chi^2

Post autor: piotrek1349 »

Witam,

Czyli przyjmując istotność testu na poziomie \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) oraz otrzymując z obliczeń \(\displaystyle{ p =0,2692}\) to w takim przypadku \(\displaystyle{ p>\alpha}\) co sprawia że nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}\) i istnieje zależność między wykształceniem a sposobem wyboru porodu.

Jeżeli wybrałbym większy przykładowo \(\displaystyle{ \alpha = 0,95}\) dla mojego tekstu. To oznaczałoby że jest podstawa do odrzucenia \(\displaystyle{ H_{0}\).

Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Interpretacja danych z Chi^2

Post autor: janusz47 »

Twoje rozumowanie jest prawidłowe.
ODPOWIEDZ