Skupienie płac.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Skupienie płac.

Post autor: choko »

Mamy dane średnia 2000zł, dominanta 1800, kwartyl 1. 1500, mediana 1900, kwatryl 3. 2400, odchylenie stadardowe 90000. Jak stwierdzić czy jest skupienie płąc wokół 1900?
Można by policzyć kurtozę jakbym miał dane w tabeli, ale mam tylko kwatyle
\(\displaystyle{ {\displaystyle {\mbox{Kurt}}={\frac {{\frac {1}{n}}{\sum _{i=1}^{n}(x_{i}-\mu )^{4}}}{\sigma ^{4}}}-3}}\)
ODPOWIEDZ