Błąd oszacowania
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Błąd oszacowania
Na podstawie losowej próby szacujemy frakcję mieszkańców Krakowa znających twierdzenie Hahna-Banacha. Wiadomo na pewno, że jest to mniej niż \(\displaystyle{ 5 \%}\) populacji. Ile osób musi liczyć próba, jeżeli z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.95}\) błąd oszacowania ma był mniejszy od \(\displaystyle{ 0.01}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Błąd oszacowania
Mnie się to kojarzy z testem dla proporcji: , ale wydaje mi się, że nie miałeś jeszcze statystyki. :s
W jakim kontekście oś takiego się pojawiło?
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Test_dla_proporcji
W jakim kontekście oś takiego się pojawiło?
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Błąd oszacowania
Z przedziału ufności dla frakcji (wskaźnika struktury)
\(\displaystyle{ n = \frac{z_{\alpha}\cdot p \cdot (1-p)}{d^2}.}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) jest kwanylem rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\) standaryzowanego rozkładu normalnego.
Obliczenia w programie R
Odpowiedź: próba powinna liczyć 3152 osób.
\(\displaystyle{ n = \frac{z_{\alpha}\cdot p \cdot (1-p)}{d^2}.}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) jest kwanylem rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\) standaryzowanego rozkładu normalnego.
Obliczenia w programie R
Kod: Zaznacz cały
> zalpha = qnorm(0.995)
> zalpha
[1] 2.575829
> p=0.05
> q=(1-0.05)
> q
[1] 0.95
> d = 0.01
>
> n = zalpha^2*p*(1-p)/d^2
> n
[1] 3151.576
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Re: Błąd oszacowania
Odkopuję temat - przepraszam za to, ale jestem niezmiernie ciekawy skąd dostaliśmy 0.995 na początku kodu w zalpha = qnorm(0.995)?
Gdzieś w necie znalazłem, że to wartość dystrybuanty odwrotnej w punkcie \(\displaystyle{ 1 - \frac{\alpha}{2}}\). W takim razie \(\displaystyle{ \alpha = 0.01}\). Czy to oznacza, że poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = d}\), czyli maksymalnemu dopuszczalnemu błędowi pomiaru? Czy zawsze tak jest? Proszę o wytłumaczenie.
Gdzieś w necie znalazłem, że to wartość dystrybuanty odwrotnej w punkcie \(\displaystyle{ 1 - \frac{\alpha}{2}}\). W takim razie \(\displaystyle{ \alpha = 0.01}\). Czy to oznacza, że poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = d}\), czyli maksymalnemu dopuszczalnemu błędowi pomiaru? Czy zawsze tak jest? Proszę o wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Błąd oszacowania
W takim razie jeśli dobrze rozumiem powinniśmy szukać zalpha = qnorm(0.95), tak? A dalsza procedura już w porządku? Proszę wybaczyć, jeśli źle rozumuję, ale nie miałem jeszcze statystyki, a jedynie prawdopodobieństwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Re: Błąd oszacowania
A dziękuję, na pewno skorzystam. Proszę także i odpowiedź do mojego poprzedniego posta
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Błąd oszacowania
Proszę nie mylić poziomu ufności testu \(\displaystyle{ 1-\alpha}\) z błędem oszacowania \(\displaystyle{ d}\) wartości frakcji (wskaźnika struktury) \(\displaystyle{ p.}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ -d \leq p \leq d \}) = 1 -\alpha}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{ -d \leq p \leq d \}) = 1 -\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
Re: Błąd oszacowania
Panie Januszu, chyba się nie dogadamy, bo ja swoje i Pan swoje
Wszędzie gdzie tylko szukam (nawet w kompendium wiedzy z tej strony ma podane zadania typu "..., gdzie poziom istotności to: (i tu jest podane)". Chciałbym zrozumieć ten przykład, więc napiszę jak ja to widzę.
\(\displaystyle{ X_i}\) - zmienna losowa binarna przyjmująca \(\displaystyle{ 1}\), gdy \(\displaystyle{ i}\)- ta osoba zna twierdzenie Hahna - Banacha oraz \(\displaystyle{ 0}\) w przeciwnym wypadku.
\(\displaystyle{ P(X_i = 1) = 0.05}\), bo jedynie około \(\displaystyle{ 5\%}\) osób zna to twierdzenie.
Błąd oszacowania ma być mniejszy od \(\displaystyle{ 0,01}\), zatem \(\displaystyle{ d = 0.01}\).
Zgodnie z tym, co Pan powiedział poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0.05}\)
Wówczas skoro \(\displaystyle{ 1 - \frac{\alpha}{2} = 1 - \frac{0.05}{2} = 1- 0.025 = 0.975}\)
A zatem liczymy dystrybuantę odwrotną \(\displaystyle{ \Phi^{-1}(0.975) = 1.96}\)
Podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ N \ge (1.96)^2 \cdot \frac{0.05 \cdot 0.95}{0.01^2} \approx 1825}\) osób. Co Pan myśli o moim rozwiązaniu? I co najważniejsze, czy jest poprawne?
Wszędzie gdzie tylko szukam (nawet w kompendium wiedzy z tej strony ma podane zadania typu "..., gdzie poziom istotności to: (i tu jest podane)". Chciałbym zrozumieć ten przykład, więc napiszę jak ja to widzę.
\(\displaystyle{ X_i}\) - zmienna losowa binarna przyjmująca \(\displaystyle{ 1}\), gdy \(\displaystyle{ i}\)- ta osoba zna twierdzenie Hahna - Banacha oraz \(\displaystyle{ 0}\) w przeciwnym wypadku.
\(\displaystyle{ P(X_i = 1) = 0.05}\), bo jedynie około \(\displaystyle{ 5\%}\) osób zna to twierdzenie.
Błąd oszacowania ma być mniejszy od \(\displaystyle{ 0,01}\), zatem \(\displaystyle{ d = 0.01}\).
Zgodnie z tym, co Pan powiedział poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0.05}\)
Wówczas skoro \(\displaystyle{ 1 - \frac{\alpha}{2} = 1 - \frac{0.05}{2} = 1- 0.025 = 0.975}\)
A zatem liczymy dystrybuantę odwrotną \(\displaystyle{ \Phi^{-1}(0.975) = 1.96}\)
Podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ N \ge (1.96)^2 \cdot \frac{0.05 \cdot 0.95}{0.01^2} \approx 1825}\) osób. Co Pan myśli o moim rozwiązaniu? I co najważniejsze, czy jest poprawne?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Błąd oszacowania
janusz47, Twoja odpowiedź jest tylko oszacowaniem - przecież rozkład nie jest normalny. Wypadałoby najpierw zapytać jakie wiadomości autor poznał na zajęciach.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Błąd oszacowania
Poprawne. Tylko jak zwrócił uwagę leq14 - obliczając kwantyl odpowiedniego rzędu we wzorze na dokładność oszacowania \(\displaystyle{ d}\) czy liczność próby \(\displaystyle{ n}\) musimy zawsze mieć na uwadze odpowiedni rozkład. W Twoim przykładzie normalny.