Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzględne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
klebs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2016, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzględne

Post autor: klebs »

Witam,

Jeśli mam obliczyć \(\displaystyle{ P(\left| X\right| < 5)=}\) to naturalnie rozpisuję, że zmienna losowa będzie się znajdować pomiędzy -5 a 5 czyli \(\displaystyle{ P(-5<X<5)}\)
A jak to będzie, kiedy znak odwrotności będzie w inną stronę?
\(\displaystyle{ P(\left| X\right| > 5)}\) po rozpisaniu tego \(\displaystyle{ P(-5>X>5)}\) no ale to nie jest to samo co w poprzednim? Pomocy, nigdy mi nie wychodzi jeśli chodzi o ten drugi problemowy przykład. Czy to to samo?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzgl

Post autor: Igor V »

1. \(\displaystyle{ P(X > a) = 1 - P(X \le a)}\)
2. \(\displaystyle{ |X| > 5 \Rightarrow X < -5 \vee X > 5}\)
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzgl

Post autor: Pakro »

Troche nie rozumiem pytania. Prawdopodobieństwa dobrze rozpisaleś. Zawsze mozesz ten drugi przypadek sprowadzic do pierwszego, mianowicie:
\(\displaystyle{ P(\left| X\right| >5)= 1-P( \left| X\right| \le 5)}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzględne

Post autor: AiDi »

Pakro, uważasz, że to:
klebs pisze:\(\displaystyle{ P(-5>X>5)}\)
jest dobrze rozpisane?
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Jak to jest z tym prawdopodobieństwem w wartości bezwzgl

Post autor: Pakro »

Wiem, że chodzi Ci o zapis, ale wiadomo co autor miał na myśli
ODPOWIEDZ