Weryfikacja przy użyciu testu znaków

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lotheof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Weryfikacja przy użyciu testu znaków

Post autor: lotheof »

Witam, proszę o pomoc z poniższym zadaniem.

10 losowo wybranych osób zostało zważone przed i po podaniu suplementu na odchudzanie. Otrzymano następujące wyniki:
Nr osoby: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Przed: 75 80 76 85 87 74 70 78 68 98
Po: 73 80 81 84 82 74 71 70 75 91
Stosując test znaków ocenić, czy na poziomie istotności 5% podany suplement nie ma wpływu na spadek wagi.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z tego co udało mi się znaleźć w internecie nasze hipotezy wyglądają następująco:
\(\displaystyle{ H_0: Me_{przed}=Me_{po}}\)
\(\displaystyle{ H_1: Me_{przed}>Me_{po}}\)

1) Czy to się zgadza?

Następnie sprawdzamy które nasze różnice są dodatnie, otrzymujemy kolejno:
+ 0 - + + 0 - + - +
\(\displaystyle{ R_+=5}\)
\(\displaystyle{ R_-=3}\)
\(\displaystyle{ R=min(R_+,R_-)=R_-=3}\)

Teraz odczytujemy kwantyl z rozkładu dwumianowego i tutaj mam pytanie, czy patrzymy na
a) \(\displaystyle{ B(n;\alpha)=B(10;0,05)=2}\)
czy
b) \(\displaystyle{ B(n;1-\alpha)=B(10;0,95)=8}\)

I teraz nasz obszar krytyczny na postać
a) \(\displaystyle{ \left[0,2\right]}\)
czy
b) \(\displaystyle{ \left[0,8\right]}\)

i w przypadku a) nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej co oznacza, że suplement nie ma wpływu na spadek wagi, natomiast w przypadku b) odrzucamy hipotezę zerową, czyli suplement faktycznie obniża wagę


Proszę o sprawdzenie i pokazanie konkretnie gdzie są błędy
ODPOWIEDZ