Przeprowadzono testy odporności skrzynki poczty elektronicznej na wiadomości spam, wysyłając
na nią 300 różnych wiadomości tego typu. Testy pokazały, że dzięki zabezpieczeniom tylko p=30% niechcianych wiadomości dostaje się do skrzynki odbiorczej. Ile wiadomości spam należałoby wysłać na skrzynkę w następnym badaniu, aby na poziomie ufności 95% błąd oszacowania liczby p nieprzekraczał 4%?
Poziom ufności i minimalna liczba wiadomości
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Poziom ufności i minimalna liczba wiadomości
Dane:
\(\displaystyle{ p = 30\%= 0,30.}\)
\(\displaystyle{ n =300,}\)
\(\displaystyle{ 1 -\alpha = 95\% =0,95.}\)
\(\displaystyle{ d = 4\% = 0,04.}\)
Obliczyć
\(\displaystyle{ n^{*}= ?}\)
Rozwiązanie
Obliczamy minimalną liczebność próby \(\displaystyle{ n^{*}}\) dla oszacowania proporcji ( wskaźnika struktury, frakcji) z bezwzględną dokładnością \(\displaystyle{ d.}\)
\(\displaystyle{ n^{*} = \frac{z^2_{\alpha}\cdot p\cdot (1-p)}{d^2}}\) (1)
gdzie
\(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) jest kwantylem rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\) standaryzowanego rozkładu normalnego - odczytanym z tablicy dystrybuanty rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub za pomocą na przykład programu komputerowego R
Program R
Po podstawieniu danych liczbowych do (1)
Program R
otrzymujemy
\(\displaystyle{ n* = 217}\)
Odpowiedź: należało by wysłać co najmniej \(\displaystyle{ 217}\) wiadomości spam.
\(\displaystyle{ p = 30\%= 0,30.}\)
\(\displaystyle{ n =300,}\)
\(\displaystyle{ 1 -\alpha = 95\% =0,95.}\)
\(\displaystyle{ d = 4\% = 0,04.}\)
Obliczyć
\(\displaystyle{ n^{*}= ?}\)
Rozwiązanie
Obliczamy minimalną liczebność próby \(\displaystyle{ n^{*}}\) dla oszacowania proporcji ( wskaźnika struktury, frakcji) z bezwzględną dokładnością \(\displaystyle{ d.}\)
\(\displaystyle{ n^{*} = \frac{z^2_{\alpha}\cdot p\cdot (1-p)}{d^2}}\) (1)
gdzie
\(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) jest kwantylem rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\) standaryzowanego rozkładu normalnego - odczytanym z tablicy dystrybuanty rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) lub za pomocą na przykład programu komputerowego R
Program R
Kod: Zaznacz cały
> zalpha = qnorm(0.95)
> zalpha
[1] 1.644854
Program R
Kod: Zaznacz cały
> p = 0.30
> (1-p)
[1] 0.7
> d = 0.04
> zalpha = 1.65
> n* = (zalpha*p*(1-p))/d^2
> n*
[1] 216.5625
\(\displaystyle{ n* = 217}\)
Odpowiedź: należało by wysłać co najmniej \(\displaystyle{ 217}\) wiadomości spam.