Znaleźć odpowiednie prawdopodobieństwa brzegowe.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Spens13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 62 razy

Znaleźć odpowiednie prawdopodobieństwa brzegowe.

Post autor: Spens13 »

Witam. Otóż mam następujący zbiór danych:
AU
AU
0OyxXQ9.png (114.05 KiB) Przejrzano 57 razy
Jak mogę znaleźć prawdopodobieństwa brzegowe, nie posiadając żadnych liczb? Czy mam zrobić tabelkę:
AU
AU
ATnR6KS.png (503 Bajtów) Przejrzano 57 razy
A następnie wyliczyć:
\(\displaystyle{ P(X = young) = 8/24}\)
\(\displaystyle{ P(X = pre-presbyopic) = 8/24}\)
\(\displaystyle{ P(X = presbyopic) = 8/24}\)
\(\displaystyle{ P(Y = none) = 15/24}\)
\(\displaystyle{ P(Y = soft) = 5/24}\)
\(\displaystyle{ P(Y = hard) = 4/24}\)

A następnie porobić kolejne tabelki i kolejne obliczenia. Czy to się inaczej robi?
ODPOWIEDZ