Średnia jako wartość oczekiwana, mediana jako kwantyl 1/2

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ziembol2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Średnia jako wartość oczekiwana, mediana jako kwantyl 1/2

Post autor: ziembol2011 »

Witam, wiem, że piszę w banalnej sprawie, ale nie wiem jak pokazać dlaczego zachodzi:

dla pewnej obserwacji \(\displaystyle{ \left( x_{1} ,..., x_{n} \right)}\) wartość \(\displaystyle{ \overline{x} = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} x_{i}}\) jest wartością oczekiwaną (średnią) rozkładu empirycznego.

oraz dlaczego

mediana to kwantyl rzędu p=1/2, więc jeśli n jest liczbą nieparzystą, to \(\displaystyle{ \overline{med}( X_{1} ,..., X_{n} ):= \overline{X}_{1/2}= X_{ \frac{n+1}{2}:n }}\) , a jeśli n-parzysta, to każda liczba z przedziału \(\displaystyle{ [ X_{ \frac{n}{2}:n }, X_{ \frac{n}{2}+1:n }]}\) jest \(\displaystyle{ \overline{X}_{1/2}}\)
*podkreślenie górne w 2. zadaniu nie oznacza średniej, tylko kwantyl, jednak nie mogłem doszukać sie jak robić 'daszek'.

Wiem, że są to zadania typu udowodnij, że w zbiorze liczb rzeczywistych jest tylko jeden element odwrotny itp. ale naprawdę, patrzę na to zdanie, wiem, że jest oczywiste, ale nie potrafię pokazać dlaczego. Mam wrażenie, że przeszukałem już cały internet, ale nic nie znalazłem, wszędzie jest to przyjmowane jako równość bez pokazywania czemu tak właśnie jest.

Z góry dziękuję za pomoc.
miodzio1988

Średnia jako wartość oczekiwana, mediana jako kwantyl 1/2

Post autor: miodzio1988 »

jest wartością oczekiwaną (średnią) rozkładu empirycznego
Podaj definicje średniej i wartości oczekiwanej.
ODPOWIEDZ