rozkład jednostajny dyskretny R

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lojo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 11 cze 2014, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielona gora
Podziękował: 7 razy

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: lojo »

witam mogłby mi wytłumaczyć ktoś różnice pomiedzy funkcjami w R:

dunif(x, min = 0, max = 1, log = FALSE)
punif(q, min = 0, max = 1, lower.tail = TRUE, log.p = FALSE)
qunif(p, min = 0, max = 1, lower.tail = TRUE, log.p = FALSE)
runif(n, min = 0, max = 1)

np która funkcja wygeneruje ciag liczb losowycho dlugosci 10 rozkłau jednostajnego dyskretnego?
miodzio1988

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: miodzio1988 »

Zobacz co w R oznaczają przedrostki: r,p,q,r

Nazwy pochodzą z języka angielskiego.
lojo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 11 cze 2014, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielona gora
Podziękował: 7 razy

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: lojo »

Dunif daje gęstość,
punif daje funkcję dystrybucji,
qunif daje funkcję kwantową,
runif generuje przypadkowe odchylenia.

czyli do rozkładu jednostajnego dyskretnego musze uzyc funkcji punif?
miodzio1988

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: miodzio1988 »

runif generuje przypadkowe odchylenia.
eee?
punif daje funkcję dystrybucji,
Dystrybuanty. No wybacz, ale podstawy musisz znać a widać, że nie znasz
czyli do rozkładu jednostajnego dyskretnego musze uzyc funkcji punif?
No dystrybuanta daje liczby z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\) więc jeżeli o to Ci chodzi to śmiało
lojo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 11 cze 2014, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielona gora
Podziękował: 7 razy

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: lojo »

miodzio1988 pisze:
runif generuje przypadkowe odchylenia.
eee?
tyle udało mi się wyczytać z helpa
... iform.html

osobiscie uzyłbym funkcji runif(n, min, max)
co wygeneruje mi n elementowy ciag z przedziału[min,max]

co nie zmienia faktu że dalej nie wiem co robia poszczegolne funkcje
miodzio1988

rozkład jednostajny dyskretny R

Post autor: miodzio1988 »

Odpal R i skorzystaj z każdej funkcji, po wartościach powinieneś widzieć co robią dane funkcje
ODPOWIEDZ