Informacja Fishera

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Stasiekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2017, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Informacja Fishera

Post autor: Stasiekk »

Potrzebuję pomocy z policzeniem informacji Fishera dla rozkladu wielomianowego \(\displaystyle{ X - Multinom(n, \alpha^{2},2\alpha(1-\alpha),(1-\alpha ^{2}))}\). Problem mam z tym, że \(\displaystyle{ X}\) jest tu zmienną dwuwymiarową. Potrafię to rozpisać ze wzoru, ale suma jaka zostaje do policzenia wygląda strasznie. Gdyby to był przypadek jednowymiarowy to by to dało się pewnie zrobić zauważając że ta suma przypomina wariancję. Wie ktoś w jaki sposób do tego podejść? Wystarczy wskazówka.
ODPOWIEDZ