testowanie hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lintz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 lip 2016, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

testowanie hipotez

Post autor: lintz »

Witam,

Pisze poniewaz potrzebuje, zeby ktos mnie nakierowal na wlasciwy trop w takim oto zadaniu z testowania hipotez:

Statystyka T uzywana do pewnego testu ma przy prawdziwości hipotezy zerowej rozkład \(\displaystyle{ \chi ^{2}}\) o \(\displaystyle{ 8}\) stopniach swobody, a zbiór krytyczny jest postaci \(\displaystyle{ K=[0,k]}\). Wiadomo też, że \(\displaystyle{ \alpha=0.05}\). Jaka jest moc testu, jezli przy założeniu hipotezy alternatywnej statystyka T ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=1}\)?

Generalnie wiem, że \(\displaystyle{ P(U \in K| H_{0})=\alpha}\) oraz że \(\displaystyle{ P(U \notin K| H_{1})=\beta}\). Nam zależy na mocy testy, czyli na \(\displaystyle{ 1-\beta}\). Zbiór krytyczny policzymy z pierwszego wzoru. Tylko problem w tym, że nie wiem jaki przyjąć tutaj model. Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ