Witam. Mam problem z następującym zadaniem.
Zmierzono średnice losowo wybranych kulek łożyskowych otrzymując wyniki (w centymetrach): 1,3; 1,4; 1,3; 1,2; 1,4. Zakładając, że średnica kulek ma rozkład normalny, wyznaczyć 90% przedział ufności dla wartości oczekiwanej średnicy kulek.
---
Policzyłem średnią
\(\displaystyle{ X}\) = 1,32
Policzyłem \(\displaystyle{ S^2(X)}\)
0,028
A następnie \(\displaystyle{ S(X)}\)
0,1673
Pytanie 1: Co dalej?
Pytanie 2: Gdzie w internecie znajdę tablice z rozkładem t-Studenta dla /alpha równego 0,90; 0,95; 0,99 (te trzy wartości najczęściej się pojawiają w zadaniach)?
Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
Przedział ufności:
\(\displaystyle{ \left\langle \overline{X}_{5} - \frac{S_{5} \cdot t_{0.1,4}}{\sqrt{5-1}}; \ \ \overline{X}_{5} +\frac{S_{5}\cdot t_{0.1,4}}{\sqrt{5-1}} \right\rangle}\)
Kwantyl \(\displaystyle{ t_{0.1, 4}}\) rozkładu Studenta ( rzędu \(\displaystyle{ 0,1}\) z \(\displaystyle{ 5-1 =4}\) stopniami swobody) odczytujemy z tablicy rozkładu Studenta lub z programu komputerowego na przykład R.
\(\displaystyle{ \left\langle \overline{X}_{5} - \frac{S_{5} \cdot t_{0.1,4}}{\sqrt{5-1}}; \ \ \overline{X}_{5} +\frac{S_{5}\cdot t_{0.1,4}}{\sqrt{5-1}} \right\rangle}\)
Kwantyl \(\displaystyle{ t_{0.1, 4}}\) rozkładu Studenta ( rzędu \(\displaystyle{ 0,1}\) z \(\displaystyle{ 5-1 =4}\) stopniami swobody) odczytujemy z tablicy rozkładu Studenta lub z programu komputerowego na przykład R.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 lut 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
Przedział ufności
Skąd wiemy, kiedy w zadaniu użyć wzoru na przedział ufności wartości oczekiwanej, a kiedy na przedział ufności wariancji i odchylenia standardowego albo wskaźnika struktury?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.