Przedział ufności dla średniej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dosia290
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Przedział ufności dla średniej

Post autor: dosia290 »

Mam takie dane do zadania:

\(\displaystyle{ n=23

sum x = -42

sum x^2 = 145

alpha = 0,01}\)


Odpowiedź do tego zadania podana jest, że górna granica wyszła -0,6, a dolna granica przedziału ufności dla średniej wyszła -2,4.

Mi natomiast wyszło: górna 3,14, a dolna -6,80.

Zastosowałem model II (39312.htm), \(\displaystyle{ t_alpha}\) odczytałem 2,8188.

Co robię źle?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przedział ufności dla średniej

Post autor: janusz47 »

Powinnaś zastosować model III.
dosia290
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Przedział ufności dla średniej

Post autor: dosia290 »

Dlaczego? Skoro liczebność nie jest większa niż 30?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przedział ufności dla średniej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ n > 22.}\) i nie jest podane, że znany jest rozkład średniej i odchylenia standardowego.
ODPOWIEDZ