zmiennej losowej o rozkładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
Gęstość zmiennej losowej o rozkładzie \(\displaystyle{ N(0;1)}\) określa się wzorem \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot e^{\frac{x^{2}}{2}}\), \(\displaystyle{ -\infty<x<\infty}\). Sporządź schemat wykresu gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
zmiennej losowej o rozkładzie
Policz granice w \(\displaystyle{ -\infty,\infty}\), wyznacz wartosc najwieksza, sprawdz, czy funkcja zmienia znak. Wyznacz przedzialy monotonicznosci.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
mam policzyć całkę z \(\displaystyle{ f(x)}\) w granicach od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ \infty}\)
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
zmiennej losowej o rozkładzie
No jak nie wiesz ile wynosi calka z gestosci po calym \(\displaystyle{ \RR}\) to zajrzyj do notatek z wykladu, bo tutaj nie trzeba nic liczyc.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
czyli
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ +\infty } \frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot e^{\frac{x^{2}}{2}}\; dx=1}\)
?
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ +\infty } \frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot e^{\frac{x^{2}}{2}}\; dx=1}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
Największą wartość powyższa funkcja osiąga w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
Mam pytanie, czy konieczne jest i jak mam sprawdzić czy funkcja zmienia znak?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
zmiennej losowej o rozkładzie
Tak w ogole to we wzorze na f powinno byc \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot e^{\frac{-x^{2}}{2}}\),ale dedukuje , ze o tym juz wiesz (dobrze podales wartosc najwieksza). Masz naszkicowac wykres, zmiana znaku jest widoczna na wykresie, wiec jesli chcesz miec dokladny szkic, to musisz to uwzglednic.
Popatrz na wzor funkcji. Czy \(\displaystyle{ e^{-x}}\) moze przyjmowac wartosci ujemne?jak mam sprawdzić czy funkcja zmienia znak?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
zmiennej losowej o rozkładzie
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\cdot e^{\frac{x^{2}}{2}}\) nie mam tutaj minusa, dobrze przepisałem funkcje
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
zmiennej losowej o rozkładzie
No to na jakiej podstawie (nie wpsominajac o tym, ze to nie jest gestosc) stwierdziles, ze najwieksza wartosc funkcji jest przyjmowana dla \(\displaystyle{ x = 0}\)? Co jesli np. \(\displaystyle{ x = 10^{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2017, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze