Cześć wszystkim ! Jestem nowy na forum i w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać,pomożecie ?
Oblicz wartość średnią, wariancję ,odchylenie standardowe i dystrybuantę dla rozkładu równomiernego zmiennej losowej x określonwego przedziałem (-a,3a).
Obliczenia ze statystyki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 sty 2017, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 sty 2017, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Obliczenia ze statystyki.
Jezeli masz zmienna losowa o gestosci \(\displaystyle{ g}\) to
jej wartosc oczekiwana to calka \(\displaystyle{ \int_{\RR}^{} x \cdot g(x) dx}\)
Analogicznie wartosc oczekiwana kwadratu to \(\displaystyle{ \int_{\RR}^{} x^2 \cdot g(x) dx}\)
Wzor na dystrybuante \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} g(x) dx}\)
jej wartosc oczekiwana to calka \(\displaystyle{ \int_{\RR}^{} x \cdot g(x) dx}\)
Analogicznie wartosc oczekiwana kwadratu to \(\displaystyle{ \int_{\RR}^{} x^2 \cdot g(x) dx}\)
Wzor na dystrybuante \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} g(x) dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 sty 2017, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
Obliczenia ze statystyki.
Tyle że jedyne dane w tym zadaniu to ten przedział, więc on jest wystarczający żeby to rozwiązać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 sty 2017, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice