Odchylenie standardowe rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
JosNy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2016, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Odchylenie standardowe rozkład normalny

Post autor: JosNy »

Witam,
Mam problem jak obliczyć odchylenie standardowe z prawdopodobienstwa w poniższym zadaniu.

Maszyna na 100 produkowanych baterii produkuje 10 wadliwych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w paczce 450 baterii znajduje się mniej niż 40 wadliwych.

Jeśli dobrze rozumuję to:
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{1}{10},
P(X=0)= \frac{9}{10}}\)



Dla jednej baterii odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ m=\sum_{i}x_{i}p_{i}= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \sigma ^{2}=\sum_{i}(x_{i}-m)^{2}p_{i}=0,3}\)
Czyli rozkład normalny dla jednej baterii to N(0,1;0,3)

Wiem, że dla mniejszej ilości wystaczy \(\displaystyle{ \frac{\sigma}{ \sqrt{n} }}\)
Natomiast co mam zrobić dla większej ?
miodzio1988

Odchylenie standardowe rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj z CTG
ODPOWIEDZ