Test dla 1 sredniej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

1.Zweryfikuj hipotezę gloszaca, ze srednia
liczba nowo utworzonych miejsc pracy jest nizszna od 556

[Liczba nowo utworzonych miejsc pracy (w tys) w Polsce lata 2008-2015]
490,6
521,6
609,3
580,3
465
502,4
614,8

alfa =0,05
n=8
odch. standardowe = 59,17964
średnia = 547,4875

Wykonac to tym sposobem : ... by_14.html ??

Jak powinien wygladac komentarz do zadania ?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Test dla 1 sredniej

Post autor: leg14 »

A z czym masz problem?
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

No wlasnie nie wiem jakiej metody uzyc pozapominalem to wszystko i nie wiem jak ma wygladac komentarz wiem ze to podstawowe proste zadanie ale sie pogubilem wynik t= -0,14
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Test dla 1 sredniej

Post autor: leg14 »

Tutaj ... ystyka.pdf masz bardzo ładnie wszystko wytłumaczone, a jak Ci się nie chce to gdzieś tam w rozdziale 6 jest to zadanie rozwiązane.
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

Mam to poprostu wykonac w excelu i nie wiem jakiej funkcji uzyc
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Test dla 1 sredniej

Post autor: leg14 »

To mogłeś o tym napisać w pierwszym poście...
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

Tablica1 Zaznaczam dane z tabeli
Tablica2 Tutaj nie wiem co

Strony 1
Typ 1

I nic nie wychodzi
miodzio1988

Test dla 1 sredniej

Post autor: miodzio1988 »

No jak masz test dla jednej sredniej to test.t nie jest poprawną funkcją
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

To Pan leg mnie wprowadzil w blad-- 14 sty 2017, o 21:07 -- ... /873-zad-1

To bardzo podobne zadanie jednak nie wiem skad to tkryt jak je obliczyc

U mnie wyglada to tak
H0:μ=556
H1:μ<556
T= -0.40
miodzio1988

Test dla 1 sredniej

Post autor: miodzio1988 »

w którym miejscu Cię wprowadził w błąd niby?
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

podeslal link ... eaad83c7ae
miodzio1988

Test dla 1 sredniej

Post autor: miodzio1988 »

To chyba na priv, bo nie w tym temacie
kondzikson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lut 2013, o 18:17
Płeć: Mężczyzna

Test dla 1 sredniej

Post autor: kondzikson »

Przed chwila mial w poscie ten link-- 14 sty 2017, o 21:40 -- ... /873-zad-1

Jakim cudem tu maja wartosc -1,64
t kryt
miodzio1988

Test dla 1 sredniej

Post autor: miodzio1988 »

Zwróć honor koledze, bo nie miał (gdy sie edytuje post, jest wzmianka o tym) i możemy dalej rozmawiać
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Test dla 1 sredniej

Post autor: leg14 »

kondzikson, mea culpa myślałem, że nie zdążyłeś przeczytać,
miodzio1988, usunąłem sekundę po napisaniu, może dlatego nie pokazało informacji o zmianie treści.
Zadanie z Twojego linka jest źle rozwiązane, bo ta statystyka nie ma rozkładu normalnego.
ODPOWIEDZ