Określenie zmiennej losowej i konstrukcja jej rozkładu praw.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Wiontero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 sty 2017, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Określenie zmiennej losowej i konstrukcja jej rozkładu praw.

Post autor: Wiontero »

Witam serdecznie. Przygotowuję się do sesji ze statystyki, rozwiązując przykładowe zadania, natomiast nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc.
Prosiłbym o wskazówki, przykład, jak się za to zabrać, nie musi to być 1/1 to, co jest w zdaniach.

Zadanie 1.0:

Rzucamy monetą. Zdefiniuj zmienną losową i określ rozkład prawdopodobieństwa dla tego eksperymentu losowego, jeżeli wiadomo, że moneta nie jest uczciwa i prawdopodobieństwo wyrzucania reszki (tzw. prawdopodobieństwo "sukcesu", p) jest równe 2/3.
Oblicz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe zmiennej losowej z przykładu.

Zadanie 1.1:

Rzucamy trzykrotnie monetą. W każdym z rzutów możemy otrzymać reszkę (R) lub orła (O). Wyrzucenie reszki będziemy określać jako sukces, orła jako porażkę. Prawdopodobieństwo sukcesu (oznaczamy p lub π) wynosi 0,5. Sukces możemy oznaczyć liczbą 1, a porażkę liczbą 0 (Xi = {0, 1}). Określ zmienną losową Y dla trzykrotnego rzutu monetą (n = liczba rzutów/identycznych monet = 3), Y = X1 + X2 + X3. Ponadto:

a) zbuduj rozkład prawdopodobieństwa zmiennej Y (przedstaw go w tabeli (jako rozkład częstości) i w układzie współrzędnych);

b) wyznacz wartość średnią (wartość oczekiwaną) zmiennej Y;

c) oblicz wariancję zmiennej Y.

d) jak zmienią się powyżej uzyskane wyniki, gdy prawdopodobieństwo sukcesu π będzie równe 0,75?
ODPOWIEDZ