Funkcja Gęstości
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 paź 2016, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Funkcja Gęstości
Mam obliczyć pole pod krzywą Gaussa profesor poradził mi abym policzył to ze wzoru
\(\displaystyle{ \int_{ \infty }^{ \infty } p(x)= \frac{1}{0,505}exp \frac{-(11,14-10,7)^2}{0,0816}}\)
Bym był bardzo wdzięczny za zrobienie tego przykładu (najlepiej jak dla młotka) żebym coś z tego zrozumiał i mógł zrobić resztę przykładów. Jeśli jest jakiś inny sposób to też bym prosił o komentarz
\(\displaystyle{ \int_{ \infty }^{ \infty } p(x)= \frac{1}{0,505}exp \frac{-(11,14-10,7)^2}{0,0816}}\)
Bym był bardzo wdzięczny za zrobienie tego przykładu (najlepiej jak dla młotka) żebym coś z tego zrozumiał i mógł zrobić resztę przykładów. Jeśli jest jakiś inny sposób to też bym prosił o komentarz
Funkcja Gęstości
całka sama np.
\(\displaystyle{ p(x)}\) nie wiemy czym jest
Równość nie wiemy skąd jest
\(\displaystyle{ p(x)}\) nie wiemy czym jest
Równość nie wiemy skąd jest
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 paź 2016, o 21:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Funkcja Gęstości
Wybacz, ale nigdy nie miałem doczynienia z całkami dopiero wchodzę w temat i mam problemy z tym. Jak liczyłem rozkład to P(x) było w tym wypadku p(10,7)
-- 7 lis 2016, o 21:08 --
Początek powien wyglądać tak ? \(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty } p(x)dx}\) czy zamiast x powinno być 10,7 czy też jeszcze co innego bo mam napisane p(x)dx
-- 7 lis 2016, o 21:08 --
Początek powien wyglądać tak ? \(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty } p(x)dx}\) czy zamiast x powinno być 10,7 czy też jeszcze co innego bo mam napisane p(x)dx
-
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 9 razy
Funkcja Gęstości
Podaj wzór funkcji \(\displaystyle{ p\left( x\right)}\) Chętnie pomogę, ale liczby wzięły się z kosmosu To jest tak jak kazałbym Ci podać wartość wyrażenia \(\displaystyle{ a+b}\) nie podając ani \(\displaystyle{ a}\), ani \(\displaystyle{ b}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Funkcja Gęstości
Po pierwsze, jeśli masz zakres całkowania od \(\displaystyle{ - \infty}\) do \(\displaystyle{ + \infty}\) to znaczy, że chcesz policzyć całe pole pod wykresem rozkładu normalnego (czyli pod krzywą Gaussa) a to pole zawsze wynosi \(\displaystyle{ 1}\). Zapewne więc chodziło o dystrybuantę, gdzie górną granicą całkowania jest konkretna liczba a nie \(\displaystyle{ \infty}\). Poczytaj o rozkładzie normalnym . Żeby policzyć dystrybuantę musisz wiedzieć dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) chcesz ją liczyć (pewnie dla \(\displaystyle{ x=11,14}\)) i musisz znać parametry rozkładu normalnego \(\displaystyle{ N(\mu, \sigma)}\) (u Ciebie pewnie \(\displaystyle{ \mu=10,7}\) a \(\displaystyle{ \sigma \approx 0.202}\) - sprawdź to). Następnie wygoogluj tablice dystrybuanty rozkładu normalnego i odczytaj jej wartość dla \(\displaystyle{ \frac{x-\mu}{\sigma}}\).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny