Wariancja i zmienna losowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

Witam,

Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu i wyjaśnieniu jak to rozwiązać?

1. Średni czas zarżenia się liści tytoniu wynosi 17 sekund. Wszystkie te które palą się mniej niż 12 sekund zostały zdyskwalifikowane. Jaki jest procent liści przeznaczonych do produkcji jeżeli wariancja wynosi \(\displaystyle{ 9s^{2}}\)

2. Zmienna losowa ma rozkład N (3,2)
Jakie jest prawdopodobieństwo ze funkcja przyjmuje wartości różniące się od wartości oczekiwanej nie więcej niż podwojona wartość odchylenia standardowego?
miodzio1988

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

291136.htm
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

Do tego 2. doszłam do czegoś takiego
\(\displaystyle{ \left| 2 - m \right| < 3 - \partial}\)

i dalej tak?
miodzio1988

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

Zupełnie do bani jest, przemyśl to i czekamy na kolejną próbę
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

\(\displaystyle{ P (X<4) = P ( \frac{4-3}2{}) = \Phi\ \frac{1}2{}}\)

?
miodzio1988

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

Dalej nie, nie możesz sobie tak gubić \(\displaystyle{ X}\)

Z modułem miałaś dobry pomysł, jeszcze raz zatem
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

\(\displaystyle{ P (\left| X-2\right| \le 3}\)
\(\displaystyle{ P (-3<X-2 \le 3) = P (-1<X \le 5)}\)
\(\displaystyle{ P ( \frac{-3-3}2{} < \frac{X-3}2{} \le \frac{5-3}2{} )}\)
\(\displaystyle{ P (-3<U \le 1}\)) =\(\displaystyle{ \Phi\ 1 - (1-\Phi\ 3)}\) = 0,8413 - (1-0,9987) = 0,84

Tak o?
miodzio1988

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ P (\left| X-3\right| \le 2 \cdot 2)}\)

Tak to powinno wyglądać, policz to teraz
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

Ok

\(\displaystyle{ P (\left| X-3\right| \le 4}\)
\(\displaystyle{ P (-1<X \le 7)}\)
\(\displaystyle{ P ( \frac{-1-3}2{} < \frac{X-3}2{} \le \frac{7-3}2{})}\)
\(\displaystyle{ P (-2<U<2)}\)
\(\displaystyle{ \Phi\ (2)- \Phi\ (-2) = \Phi\ (2) - (1 - \Phi\ (2))}\)
=0,9772-0,0228=0,9544

Tak ma byc?-- 2 lis 2016, o 18:33 --Czy mógłby mi ktoś jeszcze pomóc z tym 1 zadaniem? Dziekuje
piegus3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2016, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wariancja i zmienna losowa

Post autor: piegus3k »

Okej, mógłby ktoś dać jakieś wskazówki odnośnie 1?
ODPOWIEDZ