rozkład wykładniczy z kanonicznym parametrem

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
andrzej_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2015, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

rozkład wykładniczy z kanonicznym parametrem

Post autor: andrzej_95 »

Niech wektor losowy \(\displaystyle{ X=( X_{1},X_{2})}\) ma dwuwymiarowy rozkład normalny \(\displaystyle{ N(m, \Sigma)}\), przy czym \(\displaystyle{ m= (m_{1},m_{2})^{T}}\), a \(\displaystyle{ \Sigma=\sigma_{ij}}\) jest macierzą nieosobliwą.

Przedstawić ten rozkład w postaci wykładniczejz kanonicznym parametrem \(\displaystyle{ \eta}\).

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
ODPOWIEDZ