postać wykładnicza rozkładu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
andrzej_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 sty 2015, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

postać wykładnicza rozkładu

Post autor: andrzej_95 »

Mamy rozkład wielomianowy dla n doświadczeń z prawdopodobieństwami \(\displaystyle{ p_{1},... ,p_{k}}\)

\(\displaystyle{ P( X_{1}=n_{1},... ,X_{k}=n_{k}) = \frac{n!}{ \prod_{i=1}^{k}n_{i}! } \prod_{i=1}^{k}p_{i} ^{ n_{i} }}\)

Przedstawić ten rozkład w postaci wykładniczej z kanonicznym parametrem \(\displaystyle{ \eta \in R^{k-1}}\)

Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ