Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Niech X będzie generatorem idealnym, który przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{1 }{2}}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1 }{2}}\),
wartosc \(\displaystyle{ \frac{1 }{3}}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1 }{3}}\) i ma rozkład równomierny w zbiorze \(\displaystyle{ < 0, \frac{1 }{3} ) \cup \left(\frac{1 }{3}, \frac{1 }{2}\right) \cup (\frac{1 }{2}, 1>}\). Wyznacz:
Wartość oczekiwaną
Wariancję
Prawdopodobieństwo, że wygenerowany ciąg jest okresowy
Wartość oczekiwaną policzyłbym tak:
\(\displaystyle{ \frac{1 }{2} \cdot \frac{1 }{2} + \frac{1 }{3} \cdot \frac{1 }{3} + \int_{0}^{\frac{1 }{3}} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x + \int_{\frac{1 }{3}}^{\frac{1 }{2}} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x + \int_{\frac{1 }{2}}^{1} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x}\)
Czy to jednak ma jakikolwiek sens? Czy potrzebuję jakiejś innej definicji prawdopodobieństwa, żeby liczyć takie wartości
Wariancji nie potrafię policzyć.
Okresowość to chyba ma sens tylko, jeśli będzie generował wartości 1/2 i 1/3, bo wydaje mi się, że prawdopodobieństwo ciągu wybranego losowo z rzeczywistego przedziału jest zerowa.
wartosc \(\displaystyle{ \frac{1 }{3}}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1 }{3}}\) i ma rozkład równomierny w zbiorze \(\displaystyle{ < 0, \frac{1 }{3} ) \cup \left(\frac{1 }{3}, \frac{1 }{2}\right) \cup (\frac{1 }{2}, 1>}\). Wyznacz:
Wartość oczekiwaną
Wariancję
Prawdopodobieństwo, że wygenerowany ciąg jest okresowy
Wartość oczekiwaną policzyłbym tak:
\(\displaystyle{ \frac{1 }{2} \cdot \frac{1 }{2} + \frac{1 }{3} \cdot \frac{1 }{3} + \int_{0}^{\frac{1 }{3}} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x + \int_{\frac{1 }{3}}^{\frac{1 }{2}} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x + \int_{\frac{1 }{2}}^{1} x \cdot \frac{1}{6} \mbox{d}x}\)
Czy to jednak ma jakikolwiek sens? Czy potrzebuję jakiejś innej definicji prawdopodobieństwa, żeby liczyć takie wartości
Wariancji nie potrafię policzyć.
Okresowość to chyba ma sens tylko, jeśli będzie generował wartości 1/2 i 1/3, bo wydaje mi się, że prawdopodobieństwo ciągu wybranego losowo z rzeczywistego przedziału jest zerowa.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2016, o 11:26 przez RJerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Intuicja jest ok, ale całka jest źle zapisana.
Wpisz sobie w google
rozkład mieszany wartość oczekiwana
i będziesz miał przykłady nawet
Wpisz sobie w google
rozkład mieszany wartość oczekiwana
i będziesz miał przykłady nawet
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Poprawiono. Mogę teraz policzyć E(x) ale jak zabrać się do wariancji?
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Dalej całka jest źle. Zerknij jaki masz przedział w tym rozkładzie
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Chodzi o to, że przedział jest sumą trzech rozłącznych przedziałów? Czy to ma jakieś znaczenie dla tej całki?
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Z tego co pamiętam, to rozłożenie całki na trzy przedziały nie będzia miało znaczenia dla wyniku (liniowość) ale może rozkład ma być różny w tych rozdziałach? Chociaż ja tak rozumiem rozkład równomierny.
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Poczytaj serio jak działa rozkład równomierny, bo widzę braki
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Rozkład równomierny - funkcja gęstości prawdopodobieństwa jest stała.
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
Przez x razy gęstość. Gęstość to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{b-a} , b=1, a = 0}\). Przeskalowalem przez \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), żeby prawdopodobieństwa sumowały się do 1.
Rozkład nieciągły - wartosc oczekiwana, wariancja
No wlasnie tutaj masz blad, przedział to nie jest \(\displaystyle{ (0,1)}\) więc i gęstość i przedział całkowania inaczej wyglądają