Pokazać, że dla średniej arytmetycznej zachodzi wzór

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Endriuu96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2016, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Gór

Pokazać, że dla średniej arytmetycznej zachodzi wzór

Post autor: Endriuu96 »

Witam,

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi z tym zadaniem \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}(x_i- \overline{x})}\) = 0

\(\displaystyle{ n\overline{x}= \sum_{i=0}^{n}x_i}\)

oraz

\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{1}{n} \sum_{i=0}^{n} x_i}\)


ponieważ zatrzymałem sie w tym miejscu i nie wiem co dalej

\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}(x_i- \overline{x})=\sum_{i=0}^{n} \left( x_i- \frac{1}{n} \cdot \sum_{i=0}^{n}x_i\right)=\sum_{i=0}^{n}x_i-\sum_{i=0}^{n} \cdot \left(\frac{1}{n} \sum_{i=0}^{n} x_i \right)=}\)
miodzio1988

Pokazać, że dla średniej arytmetycznej zachodzi wzór

Post autor: miodzio1988 »

Ostatni zapis nie ma zupełnie sensu, mnożenie tak sum jest bzdurne

Od razu rozbij na dwie sumy i drugą sumą się zajmij
Endriuu96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2016, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Gór

Pokazać, że dla średniej arytmetycznej zachodzi wzór

Post autor: Endriuu96 »

Pogubiłem sie całkiem nie wiem jak to zrobic
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Pokazać, że dla średniej arytmetycznej zachodzi wzór

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}(x_i-\overline x)= \sum_{i=0}^{n}x_i- \sum_{i=0}^{n}\overline x}\)
i dalej łatwo.
ODPOWIEDZ