Jak działać z testami np. Chi Kwadrat?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Jak działać z testami np. Chi Kwadrat?

Post autor: Borneq »

Wyobraźmy sobie najprostszy test: sprawdzanie czy podany ciąg zero i jedynek jest losowy z warunku że liczb zer i jedynek musi być z grubsza taka sama. Mam na przykład \(\displaystyle{ 51\%}\) jedynek i dla danej liczności nie spełnia to testu, mam \(\displaystyle{ 50.1}\) i spełnia, mam też równo \(\displaystyle{ 50\%}\) i wynik "za dobry" (czy są tez na to testy?). Mam liczbę około \(\displaystyle{ 0.5}\) i liczność \(\displaystyle{ n}\), jak otrzymać wartość prawdopodobieństwa.
I trudniejszy przypadek

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Birthday_Spacings
- dla \(\displaystyle{ 512}\) musi być \(\displaystyle{ 2}\), a co gdy wyjdzie \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) ? Biorę wiele razy po \(\displaystyle{ 512}\) i patrzę na średnią? np. \(\displaystyle{ 2.1}\)? Czyli we wzorze musi być też uwzględniona ilość razy, które biorę tę próbkę \(\displaystyle{ 512}\).

-- 3 paź 2016, o 19:50 --

W Wikipedii

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_chi_kwadrat
po prawo są wzory. Wzór na gęstość zrozumiały, jest tam funkcja \(\displaystyle{ \Gamma}\) ale co znaczy małe gamma \(\displaystyle{ \gamma}\) ?-- 3 paź 2016, o 20:11 --Jest w angielskiej Wikipedii [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Incomplete_gamma_function]lower incomplete gamma function[/url]
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2016, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ