asymetria rozkładu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
marek007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 sty 2012, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

asymetria rozkładu

Post autor: marek007 »

W badaniu czasu pisania testu otrzymano następujące wyniki:
− 68% osób pisało test od 20 do 60 minut,
− średni czas pisania to 40 minut,
− najczęściej osoby kończyły w 55 minucie.
Zbadaj asymetrię rozkładu czasu pisania testu.

Dziwią mnie trochę te dane i ciężko mi jest zinterpretować niektóre rzeczy.
Dominanta \(\displaystyle{ D=55}\)
Średnia \(\displaystyle{ x=40}\)
Wskaźnik asymetrii \(\displaystyle{ W_s= 40 - 55 = -15}\), więc asymetria jest lewostronna.

A współczynnik asymetrii?
Są wzory:
\(\displaystyle{ A_s = \frac{W_s}{2Q}}\) − skąd wziąć Q skoro nic nie wiem o kwartylach?
\(\displaystyle{ A_s = \frac{W_s}{s}}\) − skąd wziąć odchylenie standardowe?

Nie wiem ile trwał cały test i nie wiem jak wykorzystać te 68%.
Jak i co tu powiązać?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

asymetria rozkładu

Post autor: mmoonniiaa »

Reguła trzech sigm.
marek007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 sty 2012, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

asymetria rozkładu

Post autor: marek007 »

Tylko czy można tak sobie założyć, że to rozkład normalny?
ODPOWIEDZ