Rozkład zmiennej losowej X, oblicz dystrybuantę(normalnie wiem jak się liczy, ale przy większej liczbie przedziałów się gubię).
\(\displaystyle{ p\left( x\right)= \begin{cases}C x^{2} dla x \in \left[ -2, -1\right] oraz x \in \left[ 1, 2\right]
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 0}\) poza tym
Dystrybuanta liczona z gęstości.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Dystrybuanta liczona z gęstości.
Najpierw wycałkuj po \(\displaystyle{ \RR}\) tę gęstość żeby znaleźć parametr \(\displaystyle{ C}\).
Potem narysuj \(\displaystyle{ p(x)}\) i jedź z parametrem \(\displaystyle{ t}\) od minus nieskończoności i zaznaczaj te \(\displaystyle{ x}\) ,które spełniają nierówność.
Potem narysuj \(\displaystyle{ p(x)}\) i jedź z parametrem \(\displaystyle{ t}\) od minus nieskończoności i zaznaczaj te \(\displaystyle{ x}\) ,które spełniają nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
Dystrybuanta liczona z gęstości.
Chciałbym tylko wiedzieć jak policzyć tą dystrybuantę dokładnie bez rysowania, liczenie stałej C nie sprawia mi problemu.
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Dystrybuanta liczona z gęstości.
\(\displaystyle{ F_X(t) = \int_{-\infty}^{t} p(x) \mbox{d}x}\)
"Dosumowujesz " wszystkie wartości począwszy od minus nieskończoności aż do \(\displaystyle{ t}\).
Np: dla \(\displaystyle{ tin [-2,-1)}\) :
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} p(x) \mbox{d}x = \int_{-\infty}^{-2} 0 \mbox{d}x + \int_{-2}^{t} Cx^2 \mbox{d}x}\)
A dla \(\displaystyle{ tin [-1,1)}\) :
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} p(x) \mbox{d}x = \int_{-\infty}^{-2} 0 \mbox{d}x + \int_{-2}^{-1} Cx^2 \mbox{d}x + \int_{-1}^{t} 0 \mbox{d}x}\)
Itd, masz już dwa z pięciu przedziałów.
"Dosumowujesz " wszystkie wartości począwszy od minus nieskończoności aż do \(\displaystyle{ t}\).
Np: dla \(\displaystyle{ tin [-2,-1)}\) :
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} p(x) \mbox{d}x = \int_{-\infty}^{-2} 0 \mbox{d}x + \int_{-2}^{t} Cx^2 \mbox{d}x}\)
A dla \(\displaystyle{ tin [-1,1)}\) :
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{t} p(x) \mbox{d}x = \int_{-\infty}^{-2} 0 \mbox{d}x + \int_{-2}^{-1} Cx^2 \mbox{d}x + \int_{-1}^{t} 0 \mbox{d}x}\)
Itd, masz już dwa z pięciu przedziałów.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
Dystrybuanta liczona z gęstości.
Właśnie największy problem miałem przy tych 3 kolejnych i nadal nie wiem :/
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
Dystrybuanta liczona z gęstości.
Dobra wiem, co jak jedynie miałem wątpliwość czy w przedziale -1 do 1 całka będzie z\(\displaystyle{ 1dx}\)czy\(\displaystyle{ 0dx}\).