1.Jaka to cecha?? 2.P(a<X<b)=??

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pasta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Człuchów/Szczecin

1.Jaka to cecha?? 2.P(a<X<b)=??

Post autor: pasta »

Witam wszystkich
Mam problem z zadankiem:/

1.Fundusz socjalny wyplaca pracownikom dofinansowanie za wczasy ustalajac cztery progi, w zaleznosci od sredniego dochodu netto na osobe w rodzinie. Wielkosc wyplacanego zaislku jest cecha??

SKOKOWA CZY CIAGLA
obstawiam ze skokowa (brak pewnosci)


2.P(a
Wojteks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 sty 2007, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 1 raz

1.Jaka to cecha?? 2.P(a<X<b)=??

Post autor: Wojteks »

w 1. tez pewnosci nie mam ale mysle ze ciagla
a w 2. a
pasta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Człuchów/Szczecin

1.Jaka to cecha?? 2.P(a<X<b)=??

Post autor: pasta »

Wiec bylby ktos jeszcze wstanie pomoc w odpowiedzi do pierwszego zadania??

A P(a
Awatar użytkownika
dasmany
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 27 sie 2007, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

1.Jaka to cecha?? 2.P(a<X<b)=??

Post autor: dasmany »

Zad.2
Jeśli zmienna jest typu skokowego to:
\(\displaystyle{ P(a < X < b) = F(b) - F(a) - P(x=a)}\)
a jeśli ciągłego to:
\(\displaystyle{ P(a < X < b) = P(a qslant X < b) = P(a < X qslant b) = P(a qslant X qslant b) = F(b) - F(a)}\)
ODPOWIEDZ