Witajcie drodzy użytkownicy forum!
Bardzo Was proszę o pomoc przy wytłumaczeniu jak rozwiązać takie zadanie. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli znalazłby się ktoś chętny do rozwiązania tego zadania z wytłumaczeniem co i jak krok po kroku. Czy jest tutaj potrzebna tak zwana tablica studenta?
Treść zadania : Niech X będzie zmienną losową o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N(20,10)}\). Oblicz następujące prawdopodobieństwa :
a) \(\displaystyle{ P(X \le 3)}\)
b) \(\displaystyle{ P(X \ge 7)}\)
c) \(\displaystyle{ P(X \le 14)}\)
Z góry serdecznie dziękuję!
Zmienna losowa o rozkładzie normalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 lip 2016, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DL
- Podziękował: 1 raz
Zmienna losowa o rozkładzie normalnym
Ostatnio zmieniony 7 lip 2016, o 12:50 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Zmienna losowa o rozkładzie normalnym
Do zapamiętania
jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny, czyli \(\displaystyle{ X \approx N\left(\mu,\sigma^2\right )}\), to
\(\displaystyle{ \fbox{P(X \ge A)=1-P(X \le A)\quad \quad \quad P(X\leq A)=\begin{cases}\quad\phi\left(\frac{A-\mu}{\sigma}\right) \quad\ \ \quad dla\quad A\geq\mu\\.\\\quad1-\phi\left(\frac{\mu-A}{\sigma}\right)\quad dla\quad A<\mu \end{cases}}}\)-- 7 lip 2016, o 08:38 --rozkład \(\displaystyle{ N(20,10)}\) oznacza, że \(\displaystyle{ \mu=20,\ \ \sigma=10}\) (czasem oznacza się \(\displaystyle{ N(\mu,\sigma)}\))
np.
\(\displaystyle{ P(X \ge 7)=1-P(X \le 7)=1-\left(1-\phi\left(\frac{20-7}{10}\right)\right)=\phi(1,3) \approx 0,90320}\)
jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny, czyli \(\displaystyle{ X \approx N\left(\mu,\sigma^2\right )}\), to
\(\displaystyle{ \fbox{P(X \ge A)=1-P(X \le A)\quad \quad \quad P(X\leq A)=\begin{cases}\quad\phi\left(\frac{A-\mu}{\sigma}\right) \quad\ \ \quad dla\quad A\geq\mu\\.\\\quad1-\phi\left(\frac{\mu-A}{\sigma}\right)\quad dla\quad A<\mu \end{cases}}}\)-- 7 lip 2016, o 08:38 --rozkład \(\displaystyle{ N(20,10)}\) oznacza, że \(\displaystyle{ \mu=20,\ \ \sigma=10}\) (czasem oznacza się \(\displaystyle{ N(\mu,\sigma)}\))
np.
\(\displaystyle{ P(X \ge 7)=1-P(X \le 7)=1-\left(1-\phi\left(\frac{20-7}{10}\right)\right)=\phi(1,3) \approx 0,90320}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 lip 2016, o 00:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DL
- Podziękował: 1 raz