Czym jest estymator, przedział ufności?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
logix1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

Czym jest estymator, przedział ufności?

Post autor: logix1 »

Nigdy na zajęciach nie robiliśmy takich zadań, a na egzaminie są wymagane. Proszę o pomoc...

1. Dla wartości średniej cechy \(\displaystyle{ \xi}\) mamy dwa estymatory
\(\displaystyle{ m_{1}= \frac{ x_{1}+2x_{2}}{3}, m_{2}=\frac{3x_{1}-x_{2}}{2}}\)
Który z tych estymatorów jest lepszy? Uzasadnij.

2. Dla populacji generalnej \(\displaystyle{ \xi \in N(m;9)}\), gdzie m jest nieznanym parametrem. Mamy próbkę -2,2,1,3. Znaleźć przedział ufności dla tego parametru ze współczynnikiem ufności 0.9.

3. Dla populacji generalnej \(\displaystyle{ \xi \in N(m;4)}\), gdzie m jest nieznanym parametrem. Mamy próbkę -2,2,1,3. Zweryfikować hipotezę m=0,5 przeciw alternatywy \(\displaystyle{ m \neq 0,5}\). Poziom testu \(\displaystyle{ \alpha =0.05}\)

Jedyne co znalazłam w internecie i zeszycie to, że N(m;4) to \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{4\sqrt{2\pi}} e^{- \frac{ (x-m)^{2} }{2*4^{2}} }}\)
A z próbki się bierze średnią arytmetyczną. Ale nie wiem jak tą wiedzę użyć w tych zadaniach...
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Czym jest estymator, przedział ufności?

Post autor: AloneAngel »

Estymator danego parametru to pewien ciąg zmiennych, który przybliża nam ten parametr.

1) Lepszy jest ten estymator, który ma mniejszą wariancję (musisz je policzyć).
logix1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

Czym jest estymator, przedział ufności?

Post autor: logix1 »

Czyli wariancja to \(\displaystyle{ \sigma^{2}}\). Czyli nie jest zalezna od parametru m? czyli wariencja jest taka sama?
To ma być wariancja dla rozkładu normalnego?
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Czym jest estymator, przedział ufności?

Post autor: AloneAngel »

Musisz policzyć wariancję dla \(\displaystyle{ m_1}\) oraz \(\displaystyle{ m_2}\), bo to są Twoje estymatory. Czy wiemy cokolwiek o tych \(\displaystyle{ X_1, X_2?}\)
logix1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 cze 2016, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

Czym jest estymator, przedział ufności?

Post autor: logix1 »

Nic nie wiemy.-- 28 cze 2016, o 13:59 --Ale jak tu zastosować wzór? Wiem, że \(\displaystyle{ \sigma^2= \frac{\sum_{i=1}^{n} (x_{i}-x)^{2} }{n}}\)
ODPOWIEDZ