Panuje przekonanie że przeciętna ilość transakcji na giełdzie papierów wartościowych latem jest niższa niż zimą. Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) oceń słuszność tego przypuszczenia, jeśli dla 16 losowo wybranych prób w lipcu stwierdzono \(\displaystyle{ x _{sr} = 36 000}\) \(\displaystyle{ S_{n-1}=500}\), natomiast dla \(\displaystyle{ 16}\) sesji w styczniu\(\displaystyle{ x _{sr}=36 300}\), \(\displaystyle{ S _{n-1}=700}\). Przyjmij założenie o normalności rozkładu i jednorodności wariancji badanych cech statystycznych.
Tak jak wyżej - który rozkład mam użyć, i jakiego wzoru? Będę wdzięczny za pomoc!
Który rozkład użyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lut 2015, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Który rozkład użyć?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2016, o 02:01 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Który rozkład użyć?
Test dwóch średnich.
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ T = \frac{\overline{X}_{1}- \overline{X}_{2}}{\sqrt{\frac{n_{1}S^{2}_{1}+n_{2}S^{2}_{2}}{n_{1}+n_{2}-2}\left(\frac{1}{n_{1}}+\frac{1}{n_{2}}\right)}},}\) która przy prawdziwości hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\) ma rozkład Studenta z \(\displaystyle{ \nu = n_{1}+n_{2}-2}\) stopniami swobody.
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ T = \frac{\overline{X}_{1}- \overline{X}_{2}}{\sqrt{\frac{n_{1}S^{2}_{1}+n_{2}S^{2}_{2}}{n_{1}+n_{2}-2}\left(\frac{1}{n_{1}}+\frac{1}{n_{2}}\right)}},}\) która przy prawdziwości hipotezy \(\displaystyle{ H_{0}}\) ma rozkład Studenta z \(\displaystyle{ \nu = n_{1}+n_{2}-2}\) stopniami swobody.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lut 2015, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy