statystyka dostateczna dla parametru

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

statystyka dostateczna dla parametru

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ X_1,...,X_n}\) - próbka prosta z rozkładu normalnego N(m,s) z nieznaną wartością oczekiwaną \(\displaystyle{ m}\) i nieznaną wariancją \(\displaystyle{ s^2}\). Znaleźć statystykę dostateczną dla parametru \(\displaystyle{ t=(m,s^2)}\).

Z kryterium faktoryzacji:

\(\displaystyle{ f_t(x_1,...,x_n)=...=\left( \frac{1}{\sqrt{2\pi} s} \right)^n \exp\left[- \frac{1}{2s^2} \left( \sum_{i=1}^{n}(X_i-\overline{X} )^2+n\left(\overline{X}-m\right)^2 \right) \right]}\)

Odpowiedź jest, że \(\displaystyle{ T(X)=\left( \sum_{i=1}^{n} \left(X_i-\overline{X}\right)^2,\overline{X}\right)}\)

Dlaczego akurat tak? Nie mogłam inaczej sobie tego \(\displaystyle{ T(X)}\) wybrać? Na przykład \(\displaystyle{ T(X)=\left( \sum_{i=1}^{n} \left(X_i-\overline{X}\right)^2,\left(\overline{X}-m\right)^2\right)}\) albo \(\displaystyle{ T(X)=\left(\overline{X}, \sum_{i=1}^{n} \left(X_i-\overline{X}\right)^2\right)}\)?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 16:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \exp.
ODPOWIEDZ