Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania :
W celu porównania frakcji uczniów sprawnych fizycznie z dwóch szkół wylosowano uczniów z każdej i przeprowadzono test zręcznościowy.Test zaliczyło 140 uczniów ze szkoły A i 115 ze szkoły B.
Czy wyniki te potwierdzają opinię,że frakcja sprawnych uczniów ze szkoły A jest większa niż ze szkoły B?
Sformułuj odpowiednia hipotezę na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha =0,01}\)
Czy ktoś ma pomysł na to jak postawić hipotezę?
Frakcje studentów-jaki test ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2016, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Frakcje studentów-jaki test ?
Nie jest podane w zadaniu.janusz47 pisze:Ile uczniów było w szkole A, a ile w szkole B?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Frakcje studentów-jaki test ?
W takim razie przyjmujemy, że szkoły liczą na przykład po 200 uczniów.
Test dwóch frakcji (proporcji,wskaźników struktury)
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{A}= p_{B},}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{A}>p_{B}.}\)
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ z = \frac{p_{A} -p_{B}}{\sqrt{p(1-p)\left(\frac{n_{A}+n_{B}}{n_{A}\cdot n_{B}}\right)}}.}\)
gdzie wspólną wartość parametru \(\displaystyle{ p}\) obliczamy ze wzoru
\(\displaystyle{ p = \frac{k_{A}+k_{B}}{n_{A}+n_{B}}}\)
lub ze wzoru
\(\displaystyle{ \frac{n_{A}p_{A}+n_{B}p_{B}}{n_{A}+n_{B}}.}\)
Test dwóch frakcji (proporcji,wskaźników struktury)
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{A}= p_{B},}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{A}>p_{B}.}\)
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ z = \frac{p_{A} -p_{B}}{\sqrt{p(1-p)\left(\frac{n_{A}+n_{B}}{n_{A}\cdot n_{B}}\right)}}.}\)
gdzie wspólną wartość parametru \(\displaystyle{ p}\) obliczamy ze wzoru
\(\displaystyle{ p = \frac{k_{A}+k_{B}}{n_{A}+n_{B}}}\)
lub ze wzoru
\(\displaystyle{ \frac{n_{A}p_{A}+n_{B}p_{B}}{n_{A}+n_{B}}.}\)