Prawdopodobieństwo - wzór

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Chimera-1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo - wzór

Post autor: Chimera-1996 »

Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca wynosi 0,51. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w rodzinie, w której jest troje dzieci:
a)wszystkie są dziewczynkami
b)wszystkie są chłopcami

Z jakiego wzoru powinnam tu skorzystać? Ze wzoru Bernoulliego (rozkład dwumianowy)?
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Prawdopodobieństwo - wzór

Post autor: M Maciejewski »

Tak. Sukcesem jest urodzenie syna, a porażką urodzenie dziewczynki.
Chimera-1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo - wzór

Post autor: Chimera-1996 »

Czyli X oznacza urodzenie chłopca?
a) P(X=0)
b)P(X=3)

Dobrze?
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Prawdopodobieństwo - wzór

Post autor: M Maciejewski »

Chimera-1996 pisze:Czyli X oznacza urodzenie chłopca?
a) P(X=0)
b)P(X=3)

Dobrze?
Nie do końca. \(\displaystyle{ X}\) to liczba urodzonych chłopców w trzydzieciowej rodzinie. Jest to zmienna losowa o rozkładzie Bernoulliego. Dalej jest dobrze.
ODPOWIEDZ