Weryfikacja hipotez statystycznych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Daizer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 cze 2016, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Weryfikacja hipotez statystycznych

Post autor: Daizer »

1)
Wiadomo, że przeciętny turysta przebywa w hotelu w Warszawie 4 dni. Analityk ruchu turystycznego chce wiedzieć, czy intensywna reklama stolicy zmieniła tę średnią. W tym celu zgromadzono dane dotyczące ilości dni spędzonych w Warszawie przez losowo wybranych turystów. Uzyskano dane: 5, 3, 8, 7, 3, 2, 1, 4, 6, 9, 5, 7, 3, 2, 1, 3, 4, 5, 2, 6, 7, 8. Na podstawie tych danych przetestować na poziomie istotności β = 0.05 hipotezę H0 : µ = 4, przy hipotezie alternatywnej H1 : µ ̸= 4, gdzie µ oznacza średnią liczbę dni spędzonych w Warszawie.
2)
Radni gminy Cicibór Górny uważają, że sprowadzenie do gminy 20 rodzin Chinczyków z prowincji Zhangdong może spotkać się z 70 poparciem mieszkańców gminy. O opinie poproszono 1100 losowo wybranych mieszkańców gminy. Inicjatywę radnych poparło 570 pytanych. Na poziomie istotności β = 0.1 przetestować hipotezę H0 mówiącą o 70% poparciu, przy hipotezie alternatywnej H1 mówiącej o poparciu poniżej 70%.
miodzio1988

Weryfikacja hipotez statystycznych

Post autor: miodzio1988 »

Policz statystyki testowe
ODPOWIEDZ