maksymalny błąd szacunku statyska

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matematycznawiosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2016, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

maksymalny błąd szacunku statyska

Post autor: matematycznawiosna »

W oparciu o informacje z 25 losowo wybranych prywatnych szkół średnich ustalono, że przeciętne czesne w tych szkołach wyniosło 500 zł, zaś odchylenie standardowe 146 zł. Jaki współczynnik ufności zastosowano przy przedziałowej estymacji średniej wielkości czesnego w szkołach średnich , jeśli maksymalny błąd szacunku stanowił 10% wartości estymatora?

Do rozwiązania mam powyższe zadanie. Otóż mam następujący problem: co to jest ta wartość estymatora? Z czego mam wyliczyć to 10%? I jakiego wzoru użyć żeby dojść do obliczenia współczynnika ufności? Proszę o wskazówki i dziękuję za pomoc.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

maksymalny błąd szacunku statyska

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \overline{x} = 500, \ s=146, \ \ n=25}\)
estymator - przeciętna wielkość czesnego w szkołach średnich, czyli \(\displaystyle{ 500}\)
Z treści zadania, maksymalny błąd szacunku wynosi:
\(\displaystyle{ d= 10\%\cdot 500 = 50}\)

Wzór na maksymalny błąd szacunku:
\(\displaystyle{ d=u_{\alpha}\cdot\frac s{\sqrt{n}}}\)

\(\displaystyle{ 50=u_{\alpha}\cdot\frac{146}{\sqrt{25}} \ \ \to \ \ u_{\alpha}=1.712}\)

Korzystamy z funkcji ROZKŁAD.NORMALNY w excelu, wpisujemy kolejno: \(\displaystyle{ 1,712, \ \ 0, \ \ 1, \ \ 0}\) i wychodzi z tego \(\displaystyle{ \alpha\approx 0.092}\)

Znając wartość \(\displaystyle{ \alpha}\), szukany współczynnik ufności \(\displaystyle{ 1-\alpha}\) już bardzo łatwo policzyć
matematycznawiosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2016, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

maksymalny błąd szacunku statyska

Post autor: matematycznawiosna »

Serdecznie dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ