Asymptotyczna normalność

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Asymptotyczna normalność

Post autor: karolcia_23 »

Hej czy ktoś wyjaśni mi takie zadanie?
ZAD.2
Niech \(\displaystyle{ X_1,...,X_n}\) będzie próbą prostą z rozkładu \(\displaystyle{ Poiss(\lambda)}\). Uzasadnij, że \(\displaystyle{ 2\sqrt{n}(\sqrt{\overline{X}}-\sqrt{\lambda})}\) ma w przybliżeniu rozkład standardowy normalny.

W zadaniu korzystają z metody \(\displaystyle{ \delta}\).
I mamy że \(\displaystyle{ h(x)=2\sqrt{x} \quad h'(\lambda)=\frac{1}{\sqrt{\lambda}}}\)

\(\displaystyle{ 2\sqrt{n}(\sqrt{\overline{X}}-\sqrt{\lambda}) \rightarrow N(0,1)}\)

I nie wiem skąd się wzięły funkcje \(\displaystyle{ h}\), bo wiem, że są potrzebne do metody, którą stosujemy.
ODPOWIEDZ