Celem eksperymentu jest zbadanie wpływu podawania substancji słodzących na masę szczurów. Badacz pragnie porównać roztwór substancji słodzącej XY oraz czystą wodę. Badacz chce uzyskać odpowiedź na następujące pytanie „Jak liczna musi być próba, aby z dużym prawdopodobieństwem (np. 90%) wykryć różnicę w średniej masie pomiędzy dwoma warunkami eksperymentalnymi wynoszącą według założeń 10 gramów?”.
Zadanie należy obliczyc w statistice.
Korzystam z narzędzi Statystyka/Analiza mocy testu/ Liczność próby - Dwie średnie, test t, próby niezależne
Jak określić wartość Mi1, Mi2 oraz Sigma? Nie mam żadnych danych.
Minimalna liczebność próby. Jak dobrać mi oraz sigma?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Minimalna liczebność próby. Jak dobrać mi oraz sigma?
\(\displaystyle{ M_{1}=10, \ \ M_{2}=0, \ \ Alfa =0,05, \ \ Sigma =10,}\)
Moc docelowa \(\displaystyle{ = 0,90}\)
Hipoteza zerowa: dwustronna \(\displaystyle{ M_{1}=M_{2}}\)
Moc docelowa \(\displaystyle{ = 0,90}\)
Hipoteza zerowa: dwustronna \(\displaystyle{ M_{1}=M_{2}}\)