Zawodnik oddał 10 skoków w dal. Osiągnął następujące wyniki:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccccccccc}
7,22 & 7,35 & 7,31 & 6,95 & 7,02 & 7,25 & 7,21 & 7,18 & 7,14 & 7,13 \\
\end{tabular}}\)
Oceń zróżnicowanie długości skoków w dal. Załóż normalność rozkładu i przyjmij poziom ufności 0,99.
Nie wiem, jak się zabrać za to zadanie. Nie rozumiem o co chodzi w tym, że trzeba ocenić zróżnicowanie, nie wiem jak to zrobić.
Ocena zróżnicowania
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Ocena zróżnicowania
Zbuduj na poziomie ufności \(\displaystyle{ 1- \alpha =0,99}\) przedział ufności dla odchylenia standardowego.
Wskazówka: tak jak poprzednie zadanie, tylko pierwiastkujemy pierwiaskiem kwadratowym jego końce.
Wskazówka: tak jak poprzednie zadanie, tylko pierwiastkujemy pierwiaskiem kwadratowym jego końce.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Ocena zróżnicowania
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ P ( 0,076 < \sigma < 0,2 ) = 0,99}\)
I to tylko tyle? Jak trzeba ocenić zróżnicowanie, to liczy się tylko odchylenie? Czy coś jeszcze trzeba zrobić w tym zadaniu?
\(\displaystyle{ P ( 0,076 < \sigma < 0,2 ) = 0,99}\)
I to tylko tyle? Jak trzeba ocenić zróżnicowanie, to liczy się tylko odchylenie? Czy coś jeszcze trzeba zrobić w tym zadaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Ocena zróżnicowania
Tylko tyle.
Wyciągasz następujący wniosek.
Należy oczekiwać z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 99\%}\), że przedział ufności o końcach \(\displaystyle{ 0,076 m, \ \ 0,2 m}\) zawiera zróżnicowanie długości skoków zawodnika, a nie tylko próby jego dziesięciu skoków.
Wyciągasz następujący wniosek.
Należy oczekiwać z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 99\%}\), że przedział ufności o końcach \(\displaystyle{ 0,076 m, \ \ 0,2 m}\) zawiera zróżnicowanie długości skoków zawodnika, a nie tylko próby jego dziesięciu skoków.