Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
Muszę oszacować wariancję. Mam taki przedział ufności:
\(\displaystyle{ P\left( \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{\frac{\alpha}{2}}} < \sigma^{2}< \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{1-\frac{\alpha}{2}}} \right)= 0,9}\) .
Jak mam obliczyć chi-kwadrat? Jak korzystać z tablic? Czy to będzie tak, że w tablicy patrzę się na \(\displaystyle{ p=0,9}\) i \(\displaystyle{ r=29}\) czyli \(\displaystyle{ \chi^{2}_{1-\frac{\alpha}{2}}= 39,0875}\) ?
\(\displaystyle{ P\left( \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{\frac{\alpha}{2}}} < \sigma^{2}< \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{1-\frac{\alpha}{2}}} \right)= 0,9}\) .
Jak mam obliczyć chi-kwadrat? Jak korzystać z tablic? Czy to będzie tak, że w tablicy patrzę się na \(\displaystyle{ p=0,9}\) i \(\displaystyle{ r=29}\) czyli \(\displaystyle{ \chi^{2}_{1-\frac{\alpha}{2}}= 39,0875}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 cze 2016, o 21:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
\(\displaystyle{ Pr\left( \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{\frac{\alpha}{2}, (n-1)}} < \sigma^{2}< \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{1-\frac{\alpha}{2}, (n-1)}} \right)= 0,9 .}\)
Odczytujemy z tablic dwie wartości kwantyli rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\):
Dla lewej strony nierówności \(\displaystyle{ \chi^{2}( 0,05, 29) = 42,557.}\)
Dla prawej strony nierówności \(\displaystyle{ \chi^{2}(0,995,29) = 13,121.}\)
Odczytujemy z tablic dwie wartości kwantyli rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\):
Dla lewej strony nierówności \(\displaystyle{ \chi^{2}( 0,05, 29) = 42,557.}\)
Dla prawej strony nierówności \(\displaystyle{ \chi^{2}(0,995,29) = 13,121.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
U mnie \(\displaystyle{ n-1 = 29}\) i \(\displaystyle{ S_{n-1}^{2} = 0,058}\)
Czyli to będzie tak wyglądało?
\(\displaystyle{ \frac{29 \cdot 0,058}{42,557} < \sigma^{2}< \frac{29 \cdot 0,058}{\13,121} = 0,9}\)
Czyli to będzie tak wyglądało?
\(\displaystyle{ \frac{29 \cdot 0,058}{42,557} < \sigma^{2}< \frac{29 \cdot 0,058}{\13,121} = 0,9}\)
Ostatnio zmieniony 3 cze 2016, o 21:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
Tak, to będzie przedział \(\displaystyle{ \left [\frac{29\cdot 0,058}{43,557}, \frac{29\cdot 0,058}{3,121}\right]}\)
Liczba \(\displaystyle{ 0,9}\) tutaj jest niepotrzebna. Występuje ona w definicji przedziału ufności
jako wartość poziomu ufności \(\displaystyle{ 1-\alpha}\)
\(\displaystyle{ Pr(L \leq \sigma^{2}\leq P) = 1-\alpha.}\)
Liczba \(\displaystyle{ 0,9}\) tutaj jest niepotrzebna. Występuje ona w definicji przedziału ufności
jako wartość poziomu ufności \(\displaystyle{ 1-\alpha}\)
\(\displaystyle{ Pr(L \leq \sigma^{2}\leq P) = 1-\alpha.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
\(\displaystyle{ P\left( \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{1 - \frac{\alpha}{2}}} < \sigma^{2}< \frac{(n-1)S^{2}_{n-1}}{\chi^{2}_{\frac{\alpha}{2}}} \right)= 1 - \alpha}\)
To jest mój wzór z wykładu, więc ten przedział chyba powinien być na odwrót wg tego wzoru, czyli tak?:
\(\displaystyle{ \left [\frac{29\cdot 0,058}{3,121}, \frac{29\cdot 0,058}{43,557}\right]}\)
Jeszcze mam pytanie, co do tego wzoru z wykładu. Bo w mianowniku nie mam podane, że chi-kwadrat jest z (n-1) stopniami swobody. Tylko mam to napisane w liczniku. Dlaczego tak jest?
To jest mój wzór z wykładu, więc ten przedział chyba powinien być na odwrót wg tego wzoru, czyli tak?:
\(\displaystyle{ \left [\frac{29\cdot 0,058}{3,121}, \frac{29\cdot 0,058}{43,557}\right]}\)
Jeszcze mam pytanie, co do tego wzoru z wykładu. Bo w mianowniku nie mam podane, że chi-kwadrat jest z (n-1) stopniami swobody. Tylko mam to napisane w liczniku. Dlaczego tak jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
Bo statystyka \(\displaystyle{ U= \frac{(n-1)S^{2}}{\sigma^{2}}}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \chi^{2}}\) z \(\displaystyle{ (n-1)}\) stopniami swobody.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
A w liczniku mam mnożyć \(\displaystyle{ (n-1) \cdot 0,058}\) skoro \(\displaystyle{ n-1}\) dotyczy rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\) (zatem należy do mianownika) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
W liczniku
\(\displaystyle{ (n-1)=(30-1)=29}\)- dotyczy liczności próby pomniejszonej o 1.
Znajdowanie wartości kwantyli z tablic rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\) dotyczy \(\displaystyle{ (n-1)= 29}\) stopni swobody. Masz poprawnie określony przedział ufności dla wariancji. Tylko oblicz wartości ułamków.
\(\displaystyle{ (n-1)=(30-1)=29}\)- dotyczy liczności próby pomniejszonej o 1.
Znajdowanie wartości kwantyli z tablic rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}}\) dotyczy \(\displaystyle{ (n-1)= 29}\) stopni swobody. Masz poprawnie określony przedział ufności dla wariancji. Tylko oblicz wartości ułamków.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
Ale dlaczego odwrotna? Według wzoru, który podałam wyżej kolejność powinna być właśnie taka, jak napisałam
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Przedział ufności
Wartość kwantyla rozkładu \(\displaystyle{ \chi^{2}(0,05, 29) = 42,557}\) wstawiamy do lewego krańca przedziału.
Wartość kwantyla rozkładu \(\displaystyle{ \chi ^{2}(0,995.29)= 13,121}\) (nie 3,121) do prawego krańca przedziału.
Wartość kwantyla rozkładu \(\displaystyle{ \chi ^{2}(0,995.29)= 13,121}\) (nie 3,121) do prawego krańca przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
Ale te kwantyle są chyba źle odczytane...
Powinno być chyba tak:
\(\displaystyle{ \chi^{2}(0,05, 29) = 17,7084}\)
\(\displaystyle{ \chi^{2}(0,95, 29) = 42,5569}\)
Powinno być chyba tak:
\(\displaystyle{ \chi^{2}(0,05, 29) = 17,7084}\)
\(\displaystyle{ \chi^{2}(0,95, 29) = 42,5569}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Przedział ufności
A ja dalej uważam, że kwantyle są źle odczytane. Wpisałam w programie Statistica w kalkulatorze podane wartości i wyszły mi takie wartości, jak napisałam powyżej.