Szacowanie oczekiwanego IQ

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
tajner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 10 gru 2010, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

Szacowanie oczekiwanego IQ

Post autor: tajner »

Pewien hydraulik ma IQ na poziomie \(\displaystyle{ x=87}\). Oszacuj przedziałowo wartość oczekiwaną IQ w populacji hydraulików, przy \(\displaystyle{ \alpha =0,05}\). Rozkład IQ jest normalny ze średnią \(\displaystyle{ 100}\) i odchyleniem stand. \(\displaystyle{ 15}\).

Czy dobrze kombinuje trzeba wyjść z tego że

\(\displaystyle{ P(-U_\alpha< \frac{X-m}{\sigma} <U_\alpha)=1-\alpha}\) i jakoś przekształcić?

Bo mam wzory na przedziału ufności dla średniej odchylenia ale tam zawsze potrzebne \(\displaystyle{ n}\), a tu jego nie mamy...
miodzio1988

Szacowanie oczekiwanego IQ

Post autor: miodzio1988 »

Bez \(\displaystyle{ n}\) niczego nie zrobisz
ODPOWIEDZ