statystyka - rozkład dwumianowy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2016, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
statystyka - rozkład dwumianowy
Mam problem z rozwiązaniem tego zadania:
Prawdopodobieństwo wylosowania złej puszki z partii wynosi 30%. Zakupujemy 5 puszek
pochodzących z tej partii. Proszę obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych
puszek:
a) 2 puszki będą złe; odpowiedź: 0,3087 - tu mój wynik się zgadza z podanym
d) wszystkie będą złe. odpowiedź: 0,00243 - podobnie tu
w następnych już nie i prosiłbym o ozwiązania:
b) co najwyżej trzy puszki będą złe; odpowiedź: 0,71407
c) co najmniej 2 puszki będą złe; odpowiedź: 0,7245
pozdrawiam
Prawdopodobieństwo wylosowania złej puszki z partii wynosi 30%. Zakupujemy 5 puszek
pochodzących z tej partii. Proszę obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych
puszek:
a) 2 puszki będą złe; odpowiedź: 0,3087 - tu mój wynik się zgadza z podanym
d) wszystkie będą złe. odpowiedź: 0,00243 - podobnie tu
w następnych już nie i prosiłbym o ozwiązania:
b) co najwyżej trzy puszki będą złe; odpowiedź: 0,71407
c) co najmniej 2 puszki będą złe; odpowiedź: 0,7245
pozdrawiam
statystyka - rozkład dwumianowy
musisz w sposób regulaminowy to zapisać, czyli latex. Inaczej idzie do kosza
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2016, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
statystyka - rozkład dwumianowy
Czy mogę w takim razie prosić o przedstawienie rozwiązania punktów b oraz c?
I tak robię to źle bo wynik jest u mnie zły...
I tak robię to źle bo wynik jest u mnie zły...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2016, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
statystyka - rozkład dwumianowy
b):
\(\displaystyle{ P=(\left\frac{5!}{0!} \cdot 0,3^{0} \cdot 0,7 ^{5} \right)
+ (\left\frac{5!}{1!} \cdot 0,3^{1} \cdot 0,7 ^{4} \right) + (\left\frac{5!}{2!} \cdot 0,3^{2} \cdot 0,7 ^{3} \right) = 0,16807 + 0,36015 + 0,3087 =0,83692}\)
c już sam nie wiem jak zrobić
\(\displaystyle{ P=(\left\frac{5!}{0!} \cdot 0,3^{0} \cdot 0,7 ^{5} \right)
+ (\left\frac{5!}{1!} \cdot 0,3^{1} \cdot 0,7 ^{4} \right) + (\left\frac{5!}{2!} \cdot 0,3^{2} \cdot 0,7 ^{3} \right) = 0,16807 + 0,36015 + 0,3087 =0,83692}\)
c już sam nie wiem jak zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2016, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
statystyka - rozkład dwumianowy
Prowadząca zajęcia robiła tą metodą podobny przykład z innego zadania. Było tam tak:
\(\displaystyle{ P\left( x \le 2\right) = P\left( x = 0\right) + P\left( x = 1\right) + P\left( x = 2\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x \le 2\right) = P\left( x = 0\right) + P\left( x = 1\right) + P\left( x = 2\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 kwie 2016, o 13:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
statystyka - rozkład dwumianowy
Przepraszam za błąd w zapisie. Oczywisxcie chodziło mi o symbol Newtona. przy tym \(\displaystyle{ \frac{5}{0}}\)wychodziło mi 1-- 1 maja 2016, o 18:03 --Podbijam temat. Jak to jest z tymi b i c?