witam mam takie zadanko
Dana jest dystrybuanta pewnej zm losowej
Fx=
0 dla x≤0
x/2 (0,1]
(x+1)/4 (1,3]
1 x>3
a)Podaj mediane
b)oblicz trzeci moment zwykły
c)oblicz kwantyl rzedu 3/4
Bylbym wdzieczny jakby ktos rozpisal ktora wielkosc jest jak liczona.
szybkie zadanko (chyba)
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
szybkie zadanko (chyba)
\(\displaystyle{ F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}0&x\leqslant 0 \\ \frac{x}{2}&0 < x qslant 1 \\ \frac{x+1}{4}&1 < x \leqslant 3 \\ 1& x > 3 \end{array}}\)
a) \(\displaystyle{ F_X(q_{\frac{1}{2}})=\frac{1}{2} q_{\frac{1}{2}}=1}\)
c) \(\displaystyle{ F_X(q_{\frac{3}{4}})=\frac{3}{4} q_{\frac{3}{4}}=2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{ll}0&x\leqslant 0 \\ \frac{1}{2}&0 < x qslant 1 \\ \frac{1}{4}&1 < x \leqslant 3 \\ 0& x > 3 \end{array}}\)
b)\(\displaystyle{ m_3=\int_{0}^{1}\frac{x^3}{2}dx+\int_{1}^{3}\frac{x^3}{4}dx=5\frac{1}{8}}\)
a) \(\displaystyle{ F_X(q_{\frac{1}{2}})=\frac{1}{2} q_{\frac{1}{2}}=1}\)
c) \(\displaystyle{ F_X(q_{\frac{3}{4}})=\frac{3}{4} q_{\frac{3}{4}}=2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{ll}0&x\leqslant 0 \\ \frac{1}{2}&0 < x qslant 1 \\ \frac{1}{4}&1 < x \leqslant 3 \\ 0& x > 3 \end{array}}\)
b)\(\displaystyle{ m_3=\int_{0}^{1}\frac{x^3}{2}dx+\int_{1}^{3}\frac{x^3}{4}dx=5\frac{1}{8}}\)