Funkcja O

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Funkcja O

Post autor: prawyakapit »

Opracowywuję artykuł w związku z projektem na moich studiach jednak natknęłam się na taką równość:
\(\displaystyle{ E(Z_{n,n})= \frac{1}{n} + \frac{1}{n-1} + ... + 1 = \ln{n} + \gamma + O(1)}\)

co oznacza ta końcowa funkcja \(\displaystyle{ O(1)}\) ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Funkcja O

Post autor: bartek118 »

Coś ograniczonego
ODPOWIEDZ